Generace 70: zpěvačka Lenka Dusilová

11. leden 2015

O rocku, drsnosti, nenucenosti i intimnosti. O Sluníčku, Puse, Lucii i Čechomoru. O tom, jaké hudební objevy udělala jako malá holka, i o tom, co by chtěla dělat, kdyby nezpívala. O práci s Beatou Hlavenkovou, Baromantice a jejím druhém albu V hodině smrti, o hudebních spolupracích s Janem Burianem, Václavem Neckářem či Justinem Lavashem. Ale taky třeba o mateřství a porodu doma. Hostem nedělní Čajovny byla šestinásobná zpěvačka roku, kytaristka a muzikantka Lenka Dusilová.

Pořad vysíláme v rámci cyklu Generace 70 o výrazných osobnostech narozených v 70. letech, které se prosadily v umění, vědě, sportu nebo společenskými aktivitami. Řeč bude nejen o Lenčiných osobních zkušenostech, postojích a přístupech k hudbě, ale i o zážitcích a době určujících celou generaci narozenou v sedmdesátých letech.

Lenka Dusilová (nar. 28. 12. 1975 v Karlových Varech). S hudební kariérou začala už v 10 letech, kdy se představila na folkovém festivalu s básní Jiřího Wolkera, kterou sama zhudebnila. V letech 1991–95 byla frontmankou pražské rockové skupiny Sluníčko, se kterou vydala stejnojmenné album, a v roce 1994 vyhrála hudební soutěž Marlboro Rock In. V letech 1994–97 spolupracovala se skupinou Lucie, s jejímž frontmanem Davidem Kollerem po odchodu ze Sluníčka založila skupinu Pusa. Poté se Lenka vydala na sólovou dráhu, spolupracovala s folk-rockovou skupinou Čechomor a hostovala na jejím přelomovém albu Proměny. V současnosti vystupuje sólově a se svou kapelou Baromantika.

V poslední třetině Čajovny najdeme spojnici mezi Lenkou Dusilovou a dalším hostem nedělní Čajovny. Do studia dorazí Filip Volák, shodou okolností taky z „generace 70, jeden z organizátorů hudebního festivalu Lednový underground - hudba napříč žánry. Pozve na jeho 12. ročník, který proběhne 24. ledna v Kralupech nad Vltavou.

Připravila a moderuje Iva Jonášová.

Český rozhlas Vltava, 11. ledna od 19 hodin

Spustit audio