Gjermund Larsen Trio: Když housle znějí jako z nebe

28. prosinec 2015

Gjermund Larsen Trio oslaví letos desáté výročí své existence. Norská kapela založená houslovým virtuózem a skladatelem Gjermundem Larsenem má za sebou mnohá vystoupení jak v domácím prostředí, tak i v zahraničí a za svá alba získala také prestižní ocenění.

Trio hraje ve složení Gjermund Larsen – housle, Andreas Utnem – harmonium, klavír a Sondre Meisfjord – kontrabas. Jejich první koncert proběhl na festivalu Telemark. Debutové album nazvané Ankomst (Příchod) vydali o dva roky později u vydavatelství Heilo v roce 2008. Na něm i na nahrávkách následujících (Aurum, 2010; Reise, 2013) zní autorská tvorba fenomenálního houslisty Gjermunda Larsena. Charakterizovat jeho kompoziční styl může být tak trochu oříšek. Spojuje v sobě velice přirozeně prvky soudobé artificiální hudby s inspiracemi v tradiční taneční lidové hudbě oblasti Verdalu regionu Trøndelag. Anebo při svém komponování sáhne po inspiraci třeba k hudbě barokní.



Poprvé tento hráč na housle i hardangerské housle vystoupil u nás na festivalu Moravský podzim v roce 2013, a to na pozvání Filharmonie Brno. Představil se tu s velkým ohlasem společně se svým bratrem Einarem Olavem Larsenem, také houslovým virtuózem za doprovodu komorního orchestru Trondheimští sólisté. V létě roku 2015 pozval Larsenovo trio k účinkování festival Folkové prázdniny do Náměště nad Oslavou.

Novoroční čajovna přinese průřez tvorbou Gjermunda Larsena a zazní i jeho slavná Middnattsang (Půlnoční píseň) tak, jak ji festival v Náměšti zaznamenal. Během ní se z nebe začal snášet déšť.

Hra Gjermunda Larsena je podmanivá. Přináší s pokorou něco, co nás přesahuje a co nás také může zasáhnout až do hloubky duše. Jakoby se při své hře stával hudbou samotnou. Hudbou, která dává radost - hudbou, která jakoby přicházela z nebe – jako ty dešťové kapky.

Spustit audio