H2O

9. prosinec 2010

Jaké skupenství vody máte nejraději? Já v zimě jednoznačně pevné (i když co platí pro neproježděný prašan na horách, to se dá těžko vztáhnout na dnešní maglajz v ulicích hlavního města). V létě jednoznačně kapalné, ale to asi každý – komu by nebylo příjemné dát skok do vychlazeného toku a potom skok do blízkého občerstvení na něco tekutého (taky vychlazeného). A co se týče plynného skupenství, to je nejlepší ve Finsku v chatě se saunou, ze které to kouří ze všech škvír, ale ani leháro v české vaně s obláčky nad sebou není vůbec k zahození.

Prostě těžká otázka, těžké se rozhodnout. Všechno má něco do sebe... Kéž by všude měli jenom takové problémy. Ale o tom více v nedělní Čajovně na téma VODA. Stejnou otázku v ní položím svým hostům, kteří mají k vodě velmi blízký vztah.

Pusťme si domů dešťovou vodu V současné době většina domácností v ČR využívá pouze pitnou vodu navzdory tomu, že přibližně 50 % této spotřeby by mohla – bez jakéhokoli snížení komfortu - pokrýt voda užitková. Jinými slovy: hrozně plýtváme. Alternativním zdrojem vody dostupným pro velké množství domácností je voda dešťová. Jak můžeme umožnit dešťové vodě plnit svoji přirozenou funkci v krajině, ale taky jak ji využít v domácnosti a šetřit přírodu i rodinný rozpočet? Více se o projektu Pusťme si domů dešťovou vodu dozvíte od Lukáše Kouckého z Ekocentra Koniklec.

02206877.jpeg

Aljaška v prašanuVyrazili na Aljašku. Celkem čtrnáct dní společně strávili v obytném autě na parkovišti v horském průsmyku Tompson Pass, aby zažili a nafilmovali jízdu extrémními svahy nejstrmějších hor světa. A natočili o tom film. Více se o dokumentu Aljaška v prašanu, ve kterém uvidíte nejlepší české snowboardisty a lyžaře Martina Černíka, Tomáše Krause, Robina Kaletu a Michala Novotného, dozvíte v nedělní Čajovně od Jakuba „Pedra“ Freye, který vše zdokumentoval a sestříhal.

02206878.jpeg

Voda pro Kauti Děti, které tahají barely s vodou z kilometrové vzdálenosti do pozdních večerních hodin, aby si zajistily přísun vody pro tento den. A zítra budou zase valnou část dne trávit taháním plastových kanystrů, které mají položené na rameni či hlavě tak, že je pod nimi ani není vidět. To je běžný obrázek z keňského Kauti, kde život místních závisí na množství srážek, které přicházejí jen dvakrát do roka. Jak Kauti pomohli Češi? Více se o projektu Voda pro Kauti dozvíte od Pavlíny Drozdové z Centra Narovinu.

02206879.jpeg

K tomu vám v nedělní Čajovně zahrají kapely, které s vodou mají mnoho společného. A nepůjde jen o newyorskou punkrockovou kapelu H20, která by se mohla cítit uražená, kdyby v pořadu na téma voda nezazněla. Třeba ale dojde i na Leningrad Cowboys a jejich skladbu Sauna, zaniklé Hot Water Music s Chuckem Raganem v čele či Irie Révoltés, kteří podporují projekt Viva Con Agua.

Kolik vody spotřebueme na každodenní činnosti:

spláchnutí toalety………………………… 10 - 12 l koupel ve vaně……………………………. 100 - 150 l sprchování……………………………………. 60 - 80 l mytí nádobí v myčce …………………….15 - 30 l praní v pračce………………………………. 40 - 80 l mytí rukou………………………………………. 3 l mytí automobilu……………………………. 200 l pití každý den……………………………….. 1,5 l denně v kuchyni …………………………….5 - 7 l

Jak plýtváme vodou:

Kapající kohoutek ………………………4 l / hod. Netěsnící WC…………………………… 80 l / hod. Vytékající hadice na zalévání…. 60 l / hod.

(Zdroj:www.ondeo.cz)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.