Hobby dřívější doby

10. září 2013

Hlavním tématem Čajovny s datem 10. září bude kniha Martina France a Jiřího Knapíka "Volný čas v českých zemích 1957-1967", kterou letos vydala Academia. Oba autoři na sebe už dříve upozornili dvoudílným "Průvodcem kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967", oceněným Magnesií Literou 2012.

"Poválečné zkracování pracovní doby a nárůst objemu volného času patřilo k jevům, které mimořádně významně ovlivnily vývoj životního stylu v padesátých a šedesátých letech," uvádí se na webových stránkách nakladatelství o nové publikaci. "Podle dobových ideologických představ měly volný čas vyplňovat primárně projevy společenské angažovanosti, sebevzdělání a tělesná aktivita, realita však vyhlížela odlišně a ve formách trávení volného času se zejména mladá generace občanů Československa především v šedesátých letech značně přibližovala svým vrstevníkům jinde v Evropě. Předkládaný rukopis /.../ na základě sond věnovaných jednotlivým formám trávení volného času (např. sběratelství, kutilství, cestování, taneční zábavy, mimoškolní vzdělávání a kulturní činnost) detailně rozebírá některé typické příklady dobových volnočasových aktivit, včetně jejich často velmi komplikovaného vztahu k tehdejším ideologickým představám. Speciální pozornost pak věnuje otázce trávení volného času mládeží, včetně objevujících se patologických jevů (alkoholismus, počátky narkomanství, tzv. chuligánství)."

02960635.jpeg

Moderátorka Kateřina Rathouská se svých hostů zeptá také na roli rozhlasu, jehož poslechem lidé v daném období nepochybně vyplňovali nejednu chvíli. Jak stoupal počet koncesionářů od 30. let a co vysílání obvykle přinášelo? Dozvíte se v úterní Čajovně.

02960641.jpeg

V závěru pořadu vám pak ještě nabídneme rozhovor s dramaturgyní Dorou Viceníkovou. Posluchače pozve na Mezinárodní festival Divadlo v Plzni a představí dramaturgický plán Divadla Na zábradlí.

ČRo Vltava, 10. září od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio