Hudební úlovky z Budapešti

4. červen 2012

Páteří bohaté budapešťské hudební scény jsou žánrově rozmanité kluby. Na vysloužilé lodi, zakotvené u pravého břehu Dunaje, je klub A38, v němž se hrají fuze i elektronika, zatímco Fono nabízí world music i tradiční hudbu.

Stojí v tiché části města mimo centrum a funguje též jako velmi plodné CD vydavatelství. Uvnitř budovy je několik sálů, které ústí do dvora se stoly a ohništěm, na němž je při zvláště vydařených koncertech umístěn kotlík s nějakou typicky maďarskou specialitou. Koncem května, v průběhu koncertní přehlídky Od pramene k oceánu to byl hovězí pörkölt, hustší varianta guláše, po němž následovaly neméně atraktivní pochoutky hudebního rázu. Mezi celkem 19 pozvanými hosty z celého světa byl i Petr Dorůžka, který čtyřdenní akci zachytil fotoaparátem i MP3 nahrávačem a jehož reportáž můžete slyšet v pondělní Čajovně 4. června.

Spoluorganizátorem přehlídky byl Csaba Lőkös, vedoucí podia world music na festivalu Sziget, který patří k největším akcím svého druhu v Evropě a koná se v srpnu na ostrově uprostřed města. Budapešť ovšem není jen hudební metropolí maďarských stylů, ale také mezinárodním tavícím kotlíkem, který přitahuje hudebníky ze západu i východu. Vznikají tu národnostně smíšené skupiny, v nichž působí hudebníci z kulturně tak odlišných států, jako je Maroko, Izrael anebo Arménie. Budapešť se stala například základnou skupiny Děti Picasso, která je původem z Moskvy, a v jejímž čele stojí arménská zpěvačka Gaya Arutyunyan. Ta mezi účinkujícími chyběla - se svým punkrockovým baletem totiž právě vystupovala na festivalu Na jednom břehu v Hradci Králové.

Spustit audio