Jak funguje naše paměť

23. leden 2014

Jak si pamatujeme filmy a obrazy? Jaké druhy paměti máme? Proč si některé věci pamatujeme a jiné ne?

Podle čeho si pamatujeme filmy nebo výtvarná díla? Jak to, že se některých obrazů (nebo i úryvků písní) nemůžeme zbavit? A co můžeme ve 20, ve 40 nebo v 70 letech věku udělat pro to, aby nám paměť dobře sloužila? Hosty živého vysílání Čajovny ve čtvrtek 23. ledna 2014 byli psychiatr Radkin Honzák a neurolog Martin Jan Stránský.

Poslechněte si záznam pořadu!

Radkin Honzák (* 1939) je ambulantní psychiatr IKEM a REMEDIS, sekundární lékař Psychiatrické léčebny Bohnice, asistent ÚVL 1.LF UK. Jako psychiatr pracuje od roku 1966 – nejprve v Ústavu pro výzkum výživy, kde jeho tématy byla gastroenterologická problematika, výzkum spánku, výzkum stresu. Specializuje se na psychiatrii, psychoterapii a psychosomatický (biopsychosociální) přístup.

02221056.jpeg

Blog Radkina Honzáka

Martin Jan Stránský (* 1956) praktikoval a učil neurologii na Yale, je zakladatelem a ředitelem výměnného Neuroscience programu mezi Yaleskou a Karlovou univerzitou a ředitelem Polikliniky na Národní. Působil jako primář neurologie i jako hostující profesor pro obor neurologie a klinické diagnostiky. Je také vydavatelem časopisů Přítomnost a The New Presence, angažoval se v minulosti také politicky.

02072416.jpeg

O Martinu Janu Stránském

autor: Pavel Sladký
Spustit audio