Jak postavit fotodomek

19. listopad 2014

Jednou měsíčně můžete ve středečních Čajovnách slýchávat seriál s názvem Jak se co dělá ve fotografii. Na tuto středu jsme pro vás připravili další díl, tentokrát rozhovor s fotografem Davidem Cysařem.

David Cysař vystudoval FAMU, obor fotografie. Už na škole ho však lákala filmová kamera, a tak se nyní věnuje převážně natáčení dokumentárních filmů. V současnosti se spolupodílí na dokumentu o Karlu Zemanovi, který bude mít premiéru v únoru příštího roku.

Fotografování na tzv. velký formát – to znamená na filmy či fotografické desky o velikosti minimálně 6 x 9 cm - má své kouzlo, a právě o něm bude v aktuálním díle seriálu řeč. Velkoformátové focení vyžaduje klid, zpomalení, jistou dovednost a samozřejmě velkoformátovou kameru. David Cysař postavil už na FAMU společně s Pavlem Berkovičem několik velkoformátových fotopřístrojů. Na pojízdný fotoaparát například předělali dodávku, s kterou cestovali po Čechách a Moravě a fotografovali tajemná místa podle knihy "Labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa“. Velikost negativů byla 70x108 cm. Víc o projektu najdete zde.

03253674.jpeg

Nedávno natáčeli jeden díl dokumentárního cyklu pro Českou televizi s názvem V zajetí aparátu. K této příležitosti postavili fotodomek, ve kterém exponovali desky, které měly rozměry 1 x 1,5 m a 1x 2 metry.

V rozhovoru se dozvíte, jak se staví foťák, že se dá uvařit emulze nebo jak spočítat správně objektiv. Kromě fotoseriálu vás v Čajovně 19. listopadu čekají zahraniční hudební novinky podle výběru Josefa Sedloně.

03253675.jpeg
autor: Eva Melo
Spustit audio