Jak (se) hýbe Havelka s VerTeDance

11. únor 2017

Naučená bezmocnost, Korekce, Flow – tak zní názvy projektů VerTeDance, na nichž se podílel režisér Jiří Havelka. Do vltavského studia přišel s tanečnicí a choreografkou Veronikou Knytlovou, která skupinu před lety spoluzakládala.

Veronika Knytlová se tancem zabývá od dětství. V roce 2002 vytvořila s Terezou Ondrovou choreografický debut nazvaný Průzor hrdlem a o dva roky později vznikl tanečně-pohybový soubor VerTeDance, v současnosti jeden z nejúspěšnějších u nás.

Před několika lety Tereza s Veronikou přizvaly Jiřího Havelku ke spolupráci na site-specific projektu Naučená bezmocnost, který se odehrával v budově Bubenská 1 (Orco) u metra Vltavská a byl realizován v rámci projektu 4+4 dny v pohybu.

Z původní koncepce se pak vyvinula inscenace Korekce, oceněná například festivalem Česká taneční platforma. Podle poroty pracuje s jasným konceptem, výjimečně dobře vystavěnou strukturou a silným a energií nabitým fyzickým výrazem.

„Ten na jedné straně poutá divákovu pozornost, na straně druhé dá vyniknout individualitám performerů, kteří jsou do jednoho silní v kramflecích, jejich akce baví od začátku do konce. Korekce na velmi omezeném prostoru rozehrává téma zemské přitažlivosti. Tanečníci a tanečnice jsou připoutáni k zemi, jako stromy kymácejí se ve větru v jeho různých podobách – od jemného větříku po vichřici. Bonusem je pak živá hudba – Clarinet Factory živě na scéně jsou opravdovým požitkem.“

Prozatím naposledy nastudovali VerTeDance s Jiřím Havelkou inscenaci Flow, tentokrát s hudebním doprovodem Beaty Hlavenkové. Tento kus mohou zájemci vidět například v rámci letošní České taneční platformy, která se koná od 6. do 9. dubna.

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.