Jak Za Poříčskou bránou vyrostlo Pomezí

15. říjen 2016

Sobotní Noční Čajovna nabídla informace o imerzivním projektu Pomezí. Hosty pořadu byli režisér, scénograf a autor Lukáš Brychta, dramaturgyně a autorka Kateřina Součková a herečka Kateřina Dvořáková. Všichni do studia dorazili přímo z představení.

Pomezí mohli nedávno zájemci navštívit v rámci festivalu …příští vlna/next wave… . „Přijďte strávit tři hodiny do ztraceného světa Pomezí, městečka, které se nacházelo v česko-polsko-německém pohraničí,“ uvádí se na webové stránce přehlídky. „Městečka, které zaniklo, ale jež zanechalo stopy své existence ve fotografické sérii z ateliéru zdejšího fotografa Andráše Kakkuka. Nikdo až do nedávné doby netušil, kde by se tyto jedinečné fotografie mohly nacházet… .“

Projekt má formu tzv. imerzivního divadla, kdy se divák „může sám a svobodně pohybovat po rozlehlém domě a vybírat si komu nebo čemu bude věnovat svou pozornost. Ať už sleduje postavy či spíše prozkoumává detaily a skrytá zákoutí prostoru, postupně se před ním odkrývá záhadná minulost zaniklého města.“ Dodejme, že místem konání je dlouhodobě nevyužívaný pavlačový dům v ulici Za Poříčskou bránou, který vlastní Magistrát hlavního města Prahy.

Součástí pořadu byla i předpůlnoční soutěž o publikaci Imerzivní divadlo a média, která se vrací ke Golemovi ve Vile Štvanice.

autor: krs
Spustit audio