Jedenácté přikázání Davida Drábka

31. prosinec 2013

Hostem silvestrovské čtyřicetiminutové Čajovny bude dramatik a režisér David Drábek. Promluví především o své inscenaci dramatu Františka Ferdinanda Šamberka Jedenácté přikázání, které jako obvykle výrazně upravil a poté nastudoval se Sašou Rašilovem, Martinou Preissovou, Pavlou Beretovou nebo Davidem Matáskem ve Stavovském divadle.

"'Nezapřeš ženy své!' I tak by se mohla jmenovat nejhranější Šamberkova komedie o zapřisáhlých starých mládencích," píše se na webu naší první scény. "Právě zapření vlastní manželky jednoho ze čtyř přátel, který se bojí ostatním přiznat, že porušil sázku a oženil se, je základní zápletkou hry. K odhalení pravdy přispěje ženskou lstí a intrikami samozřejmě ona zapřená manželka. Staromládenecký spolek je rozpuštěn. A zdá se, že v pravý čas, protože po staromládenectví už nikdo z nich netouží."

"Ten text mě zaujal námětem, který zavdává hodně příležitostí k řádění," řekl Drábek ve vltavské Mozaice. "A taky to, že jsme po čtyřicítce všichni v krizi středního věku, dětinští, otlučení bývalým životem. Odhalujeme mechanismus, jak se kdo vymlouvá, co skrývá, zakrývá, co se snaží o sobě vydávat jako svědectví. (…) Chtěli jsme, aby to bylo z první republiky, mísíme archaickou češtinu i civilní mluvení. Vyšinutí z předlohy je téma, vztahy ukazujeme daleko méně selankovité, byť jsou komické. Jsou možná vtipné, ale nejsou příliš veselé, když je člověk domyslí."

03009875.jpeg

Na hudební složce se podílel Drábkův dlouholetý kamarád Darek Král, se kterým režisér začínal svou kariéru v olomouckém souboru Hořící žirafy.

03009872.jpeg

Tématem rozhovoru bude i kniha Drábek dětem!, kterou v prosinci vydalo nakladatelství Akropolis. Obsahuje čtyři hříčky pro nejmenší: Čtyřlístek (2004), Sněhurka – Nová generace (2006), Planeta opic aneb Sourozenci Kaplanovi mezi chlupatci (2006) a Hračky (2010).

Další podrobnosti se posluchači dozvědí v poslední Čajovně roku 2013.

ČRo Vltava, 31. prosince od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio