Johana Švejdíková a Radana Litošová: Raketu si kupují i studenti UMPRUM

23. říjen 2016

Jak zabavit děti padesáti stranami papíru? Odpověď znají šéfredaktorky časopisu „pro děti chytrých rodičů“ Raketa Johana Švejdíková a Radana Litošová.

Druhým rokem vydává nakladatelství Labyrint co čtvrt roku časopis, který je sice určený dětem, ale předplácejí si ho i studenti UMPRUM. „Prohlížejí si ho, čtou a dívají se na práce svých spolužáků, kteří s námi spolupracují“, říkají Radana a Johana. V Raketě nenajdete reklamy ani postavy známé z populárních velkofilmů, místo nich dostávají na padesáti stranách prostor mladí tuzemští ilustrátoři či spisovatelé. Pravidelný komiks tu má Nikkarin, pohádky píší třeba Jana Šrámková nebo Radek Malý. Děti mohou plnit úkoly, bavit se, leccos se dozvědět a přitom si nekazí vkus.

„My jsme s Radanou obě dělaly něco pro děti, Radana psala vlastním potomkům pohádky na pokračování, já jsem zase vyráběla leporela a sešitky s úkoly. Obě jsme svoje nápady nosily Joachimovi Dvořákovi z Labyrintu a ten pak přišel s myšlenkou vydávat časopis“, popisuje Johana Švejdíková prapočátky vzniku Rakety. „Obsah můžeme tvořit svobodně“, dodává Radana Litošová. Což je na podobě časopisu dobře poznat – je možné udržet kultivovaný vzhled i náplň textů, není třeba dělat ústupky kvůli reklamě. Nejspíš i kvůli podpoře donátorů, jejichž seznam je pod tiráží decentně vytištěn.

03727969.jpeg

Jak vzniká jedno číslo? Jak poznat, co děti bude bavit a co ne? A jaké jsou tipy na podobné tituly v zahraničí? Zjistíte poslechem Čajovny!

Spustit audio