Jonathan Sergison: Nechceme stavět domy, které na lidi křičí

12. březen 2017

V nedělním vydání Čajovny byla řeč o architektuře – poctivé, nenápadné, solidní a plné respektu ke svému okolí. Nabídli jsme vám rozhovor s Jonathanem Sergisonem z britské architektonické kanceláře Sergison Bates. Jonathan vystoupil v Praze 2. března se svou přednáškou v rámci série večerů Jiná perspektiva, kterou pořádá spolek KRUH.

Kancelář Sergison Bates funguje od roku 1996, založena byla v Londýně, aktuálně má pobočku i v Curychu. Na svém kontě má projekty nejrůznější zaměření i rozměrů - často jde městské bytové domy. Právě o městě a stavění v něm mluvil Jonathan Sergison během své pražské lekce a s návštěvníky se tak podělil o přístup, který je jemu a jeho kolegům vlastní.

03819865.jpeg

„Co nás opravdu nezajímá, je způsob stavění, který je v naprosté opozici k veškeré minulosti. Já myslím, že až ve dvacátém století začali architekti prohlašovat, že totální odlišnost je ten cíl. A ukazuje se, že z tohoto přístupu často vznikají chyby. My se snažíme navazovat na to, co už tu je, a chceme to reinterpretovat.“

Stavby od studia Sergison Bates do svého okolí zapadají a dotvářejí ho. Zásluhu na tom má promyšlená práce s proporcemi, volným prostorem i fasádami.

„Fasáda domu hraje důležitou roli – je to ten nejvýraznější příspěvek, který dům nabízí městu. To, jak je dům uspořádán vevnitř, je do značné míry soukromá záležitost, ale fasáda, tu chápeme jako nějaký společenský závazek.“

03819866.jpeg

Celý rozhovor i pozvánku na další program spolku KRUH si můžete poslechnout v záznamu Čajovny.

Spustit audio