Kapverdské ostrovy, ráj hudebníků i cestovatelů

4. květen 2015

Zvláště zajímavé hudební styly se rodí na ostrovech - důkazem čehož je jamajské reggae, kubánské rytmy či korsická polyfonie. Uprostřed Atlantiku, na křižovatce námořních cest mezi Brazílií, Portugalskem a Afrikou leží Kapverdy, souostroví, které se díky místním stylům stalo hudební velmocí. Není tedy nijak výjimečné, že talentované zpěvačky objevíte hned na pláži. Čajovna přináší v pondělí 4. května reportáž ze dvou hudebních akcí, které každoročně přilákají mezinárodní publikum.

Kapverdskou hudbu ve světě proslavila zpěvačka Cesaria Evora (1941-2011), která tak otevřela dveře do světa dalším generacím umělců. Není tedy divu, že turisté jezdí na Kapverdy nejen za plážemi a vulkány, ale též za hudbou. Před třemi lety vznikl hudební veletrh Atlantic Music Expo, který prezentuje místní umělce souběžně se skupinami z Afriky či Spojených států. Na tuto akci, směrovanou především na hudební profesionály, navazuje Kriol Jazz Festival, určený pro širokou veřejnost. Jeho hlavní hvězdou byl letos zpěvák a baskytarista Richard Bona, Afričan narozený v Kamerunu který žije v New Yorku. Ten místní posluchače překvapil svojí verzí hitu Sodade, který je základní esencí kapverdské hudby a původně jej natočila Cesaria Evora.



Na celkem devíti obydlených ostrovech žije pouhý půl milionu lidí - ale srovnatelný počet Kapverďanů se usadil v cizině, především na východě Spojených států, odkud pochází další z účinkujících festivalu, bubeník Roy Savage, aktivní též jako profesor jedné z nejvyhledávanějších hudebních škol, Berklee School of Music v Bostonu. "U nás v Bostonu a okolí žije více Kapverďanů než doma na ostrovech. Odstěhovali se tam v době velrybářských výprav, Kapverďané byli totiž žádanými námořníky."

Asi netušíte, že na Kapverdy lze létat přímo z Prahy za dostupnou cenu, a že přátelské turistické služby na ostrovech poskytují i naši krajané, kteří se tam vystěhovali ne snad, že by chtěli zázračně zbohatnout, ale proto, že jim vyhovuje tamní podnebí i životní tempo, Kapverďany hrdě označované jako "no stress".

03375985.jpeg

Andy Janeta se svěřuje: "Já bydlím na Kapverdách už osmým rokem s manželkou i dvěma dětmi, dcera tu chodí pátým rokem do školy a mluví plynně portugalsky, kreolsky a španělsky. Celou dobu tu pracuji v turistickém ruchu a před časem jsme si s partnerem ze Slovenska otevřeli cestovní kancelář a koupili hotel."

Před turistickými výpravami je dosud skryt jeden z nejkrásnějších kapverdských ostrovů, Sao Nicolau, jehož ospalé a poklidné hlavní město se v době karnevalu změní k nepoznání.

Spustit audio