Kapverdy: Hudba zrozená ve stínu vulkánu

9. květen 2016

Kapverdy, skupina vyprahlých i zelení hýřících ostrovů mezi Afrikou a Brazílií, jsou proslulé nejen krásnými plážemi, na nichž se mísí žlutý písek s černým, ale též unikátními hudebními styly.

To, že se Kapverdy staly hudební velmocí, je zásluha dnes už nežijící zpěvačky Cesarie Evory. Hlavní město Kapverdské republiky, Praia, letos už po čtvrté hostilo hudební veletrh Atlantic Music Expo, na němž se střídaly místní styly s hudbou Afriky i Evropy. Poslechněte si v Čajovně ukázky i rozhovor z kráteru činné kapverdské sopky Fogo!

 

Veletrh Atlantic Music Expo byl letos cílem několika desítek festivalových organizátorů z celého světa – včetně Colours of Ostrava. Vedle oficiálních koncertních scén jste mohli navštívit i restaurant Quintal da Musica se skvělou kuchyní a neméně zajímavou živou hudbou. Vystoupila zde například newyorská zpěvačka Eleanor Dubinski, známá tím, že hraje jak s latinskoamerickými, tak i kapverdskými hudebníky.

Po přehlídce Atlantic Music Expo následoval v hlavním kapverdském městě Praia festival pod otevřeným nebem; na Kapverdách totiž prší jen v krátkém období dešťů na podzim. Název Kriol Jazz Festival je vizitkou kapverdské kulturní identity, jelikož obyvatelstvo tvoří především kreolové, tedy míšenci Afričanů a Portugalců, kteří před více než 500 lety pusté ostrovy objevili a osídlili. Letošní ročník byl věnován věhlasnému kapverdskému pianistovi: jmenuje se Chico Serra, kdysi doprovázel zpěvačku Cesariu Evoru, a obecenstvo odměnilo jeho koncert potleskem vestoje.

03623110.jpeg

Ostrov Santiago, kde Kriol Jazz festival probíhal, je jedním z celkem devíti obydlených a mnoha neobydlených ostrovů, které tvoří Kapverdskou republiku. Každý z nich má zcela unikátní tvář. K těm nejkouzelnějším patří aktivní vulkán Fogo, v jehož úrodném kráteru se pěstuje vinná réva. Zde vidíte vrchol, Pico de Fogo, dostupný turistům s průvodcem během několika hodin z kráteru.

03623117.jpeg

Navzdory tomu, že poslední erupce roku 2014 přinutila více než tisícovku obyvatel kráter opustit, část z nich se vrátila: jsou mezi nimi nejen vinaři, ale i majitelka restaurace a pensionu, který nese její křestní jméno, Marisa. Mezitím, co její kolegyně připravovaly oběd, vyprávěla o poslední noci před erupcí: „Začalo to mírným zemětřesením. myslela jsem, že někdo z hostů bouchl dveřmi, ale nemohla jsem usnout. Pak zazvonil telefon, volá vulkanolog ze sousedního ostrova, že se blíží erupce, možná tak za dva týdny. Brzy ráno, když můj manžel varoval hosty, že výstup na vulkán dnes není možný, začala najednou vytékat žhavá láva! Erupce ale nikoho nezabila, stačili jsme se vystěhovat a odnést to nejcennější, včetně solárních panelů.“

03623124.jpeg

Na okraji vesnice, kterou láva pohřbila, stával hudební klub Casa Ramiro. Zhruba před deseti lety tu místní hudebníky dokonce natáčela rozhlasová společnost BBC. „Ano, láva se zastavila těsně před klubem Casa Ramiro. Nese jméno houslisty Ramiro Montronda, potomka francouzského šlechtice, který přivezl na Fogo vinnou révu,“ vysvětluje Marisa. Velkou část vína uskladněného ve sklepích v kráteru se naštěstí podařilo před postupující lávou zachránit. Sledujte video z podzimu 2014.

 
Spustit audio