Když generace promlouvají...

11. březen 2017

Hlavními hosty sobotní Noční Čajovny byli režisér Adam Svozil a dramaturgyně Kristýna Kosová. Posluchači se od nich dozvěděli podrobnosti o inscenacích „Já, mé druhé Já a Já a“ a „A pak přišla Mirna“.

První jmenovaný kus uvedli v A studiu Rubín. Jeho základem je kniha scenáristy Jiřího Vaňka Sebedrás z roku 2010. Osobní zápisy v ní původně vycházely jako internetový blog. Hlavní hrdina, třicátník po rozvodu, se poněkud "plácá" ve svém životě. Samozřejmě se kolem něj točí spousta žen, ve vztahu se mu ale zakotvit nedaří.

Na jevišti ho ztvárnil herec Miloslav König, druhou roli, kterou inscenátoři dopsali a která umožňuje protagonistovi víc, než se jen „egomaniakálně sebedrásat“, si zahrála Nataša Mikulová.

Život po třicítce svým způsobem reflektuje i druhá inscenace podle hry německé dramatičky Sibylle Berg A pak přišla Mirna. Připravilo ji Divadlo Letí ve VILE Štvanice a Adam Svozil na ní spolupracoval s dramaturgyní souboru Marií Špalovou.

Německé natudování (Maxim Gorkij Theater) mohli zájemci vidět loni v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Jak k textu, který mimo jiné reflektuje téma mateřství, přistoupili čeští tvůrci?

Závěr vysílání jsme věnovali pozvánce na mezinárodní přehlídku současného tanečního a pohybového divadla Bazaar. Do studia na ni přišel zvát programový ředitel Alfreda ve dvoře a dramaturg festivalu Ewan McLaren.

Podívejte se na fotografie z představení „A pak přišla Mirna“:

 
autor: krs
Spustit audio