KNIHY bez DPH, narozeniny Williama Shakespeara

22. duben 2014

Svaz českých knihkupců a nakladatelů se v letošním roce rozhodl uspořádat akci nazvanou Knihy bez DPH. 23. dubna, tedy na Světový den knihy a autorských práv, poskytne řada obchodníků slevu 15 % ze své marže. Nakladatelé a distributoři se finančně složili na kampaň, která odstartovala už na začátku měsíce. Díky ní je k dispozici dostatek propagačních materiálů, zahrnujících plakáty, záložky, tašky nebo placky.

Za knihkupce promluvil v otevřeném dopisu jeden z nich, Vladimír Opatrný z Jablonce nad Nisou. Účast v projektu považuje za investici. „Máme jedinečnou šanci přispět k prosazení zákona, který knižnímu trhu může přinést finanční stabilitu a důstojnou nabídku ve všech žánrových kategoriích,“ píše ve svém listu. „Každá investice obnáší nějakou míru rizika a úspěch zaručit nelze. Výsledek pasivity je oproti tomu velmi snadno předvídatelný. Vysoké zdanění knih a informací obecně vede k úpadku knižního trhu i čtenářské a informační gramotnosti. Jsem přesvědčen, že propagační kampaň do knihkupectví přivede několikanásobný počet návštěvníků a kupujících oproti běžnému dni ´s DPH´. Možnou ztrátu z jednodenní 15% slevy považuji za zanedbatelnou v porovnání s přínosem snížené sazby daně z přidané hodnoty.“

Tématu se podrobněji věnovala úterní Čajovna, do které kromě Vladimíra Opatrného přišla také Marcela Turečková, tajemnice SČKN. Dodejme, že vládní koalice před několika dny schválila desetiprocentní sazbu na knihy (plus na léky, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu) od ledna 2015. V Čajovně nechybělo srovnání se zahraničím, ze kterého vyplývá, že kromě Bulharska a Dánska mají nyní všechny ostatní státy v EU na papírové knihy DPH nižší.

03105427.jpeg

V druhé části pořadu jsme připomněli 450. výročí narození Williama Shakespeara. Do studia přišel překladatel a nakladatel Jiří Josek, který pro Český rozhlas natočil drama Julius Caesar.

ČRo Vltava, 22. dubna od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.