Komiks o historii, encyklopedie o literatuře

10. listopad 2011

Každou neděli vysílá Rádio Česko dokumentární cyklus, v němž o svých životních osudech vyprávějí váleční hrdinové, bývalí političtí vězni či disidenti, lidé, kteří prošli nacistickými nebo sovětskými lágry a mnozí další.

“Jejich příběhy zaznamenali 'sběrači'-dokumentaristé neziskové organizace Post Bellum v rozmezí let 2001 až 2011,” uvádí se na webové stránce zmíněného občanského sdružení. A jeho ředitel Mikuláš Kroupa dodává: “Děláme vlastně prostou práci - natáčíme s pamětníky výjimečných i obyčejných událostí naší nedávné minulosti rozhovory. Záznamy pak ukládáme na internetový portál Paměť národa.”

Kromě rozhlasu byl projekt prezentován na různých výstavách, knižně, a dokonce vyšla multimediální učebnice pro školy s názvem My jsme to nevzdali. Své zájemce si nepochybně najde také listopadová novinka: unikátní komiksová publikace Ještě jsme ve válce - Příběhy 20. století (vyd. Post Bellum, Argo a Ústav pro studium totalitních režimů), kterou předznamenaly ukázky v denících a časopisech. “Doufáme, že příběhy zaujmou díky komiksovému zpracování i ty, kteří se o naši moderní historii příliš nezajímají," říká Kroupa, který bude jedním z hostů Čajovny 10. listopadu. Společně s ním za mikrofon usednou jeho další spolupracovníci, třeba novinář Adam Drda, který přinese zvukovou ukázku z vybraného dokumentu.

02218285.jpeg

Před koncem pořadu ještě moderátorka Kateřina Rathouská přivítá šéfredaktorku nakladatelství Plus Martinu Mašínovou, která představí pozoruhodnou encyklopedii 1001 knih, které musíte přečíst, než zemřete - tlustou bichli, usnadňující orientaci ve spleti světové beletrie.

autor: krs
Spustit audio