Kuchyňský nářez, příští vlna

30. září 2014

Experimentální prostor NoD otevřel novou divadelní sezonu 8. září projektem Kitchen Drama – Apokalypsa v kuchyni, pod kterým je podepsán režisér a scenárista Ondřej David. Inscenace poměrně drsným způsobem reflektuje kuchařské show, jejichž rozmach v médiích je v posledních letech značný. Role Anorektičky, Nenasytné ženy, Masožravce, Jemného muže a Kuchaře v ní ztvárnili Ivana Uhlířová, Irena Kristeková, Richard Fiala, Michal Kern a Dan Dittrich.

Kitchen Drama mohli diváci předtím vidět pouze jednou v Alfredu ve dvoře. Ondřej David v něm využívá metodu tzv. akční lyriky. Podle jeho slov je jejím základním východiskem „hledání souvislostí mezi fyzickým a hlasovým projevem člověka“. Autor věří, „že každé slovo, každý zvuk, má svůj korelát v gestu. Toto gesto je skryto uvnitř těla a performer nebo herec ho musí z těla vydobýt podobně jako horník rube rudnou žílu. Účelem akční lyriky je osvobodit slova od jejich čistě komunikativní funkce a ukázat, jaký má náš jazyk charakter, co se v něm skrývá. Mnohem důležitějším, než jaký má slovo význam, se proto stává, jak slovo zní, jak chutná a jaký pohyb jeho vyslovení v těle spouští. Text v akční lyrice vzniká spíše na základě zvukomalebné libosti či nelibosti než na základě myšlenky.“ Další podrobnosti přinese úterní Čajovna Kateřiny Rathouské.

V druhé části pořadu vás pak Lenka Dombrovská pozve na festival …příští vlna/next wave… . Dvacátý první ročník se podle organizátorů „ponese ve znamení ztrát a nálezů“. Vedle mnoha divadelních představení a jiných akcí představí nový pražský prostor Venuše ve Švehlovce, kde sídlí skupiny Depresivní děti touží po penězích a Chemické divadlo vedené Vojtěchem Bártou. Do studia přijde i režisér Tomáš Soldán, který promluví o tvorbě seskupení Masakr Elsinor.

03216419.jpeg

Součástí živého vysílání budou také dvě soutěže, ve kterých můžete vyhrát CD Mezi lopatky kapely Kieslowski nebo vstupenky na představení Z prachu hvězd v režii Štěpána Pácla.

Český rozhlas Vltava, 30. září od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio