Martin Finger: Hraju dva různé Edvardy Beneše

10. říjen 2013

„Často hraju úsporně, ale umím to i jinak,” říká filmový, divadelní a rozhlasový herec Martin Finger jako host vltavské Čajovny.

Dozvíte se, jak Martin Finger přistupoval k roli Edvarda Beneše (u režiséra Roberta Sedláčka v Českém století, ČT tento produkčně nadstandardní seriál vysílá od 27. 10.), k filmovým rolím a inscenacím v Divadle Komedie i o – prý částečně autobiografickém – projektu Krásno, který bude mít premiéru na začátku příštího roku.

Poslechněte si záznam vltavské Čajovny z 10. října. Kromě rozhovoru s Martinem Fingerem (a hudby Memory Tapes) obsahuje také dvě ukázky z rozhlasových rolí Martina Fingera – ve Vojckovi a Neznámé ze Seiny.

02982644.jpeg

Martin Finger se narodil r. 1970 v Šumperku. Absolvoval DAMU v ročníku Jana Kačera a za osobnost, která na něj měla na škole největší vliv, považuje Ivana Vyskočila. Divadelní publikum si ho nejvíce pamatuje z výrazných etap v Činoherním studiu v Ústí nad Labem v Divadle Komedie za působení Pražského komorního divadla. Je nositelem Ceny Alfréda Radoka 2006 za titulní roli ve hře Světonápravce a v roce 2007 získal stejné ocenění za postavu Josefa K. v Kafkově Procesu. Kromě toho vytvořil role také v divadle Na Zábradlí, v Dejvickém divadle a v Činoherním klubu.

01089405.jpeg

Největšími filmovými příležitostmi pro něj zatím byly jeho role ve filmech Hlava – ruce – srdce (r. David Jařab), Pouta (Radim Špaček), Rodina je základ státu (Robert Sedláček). Filmové podoby se dočkala také divadelní inscenace Odpad, město, smrt, v obou Martin Finger také hraje. Ve velkém televizním seriálu České století představuje ve dvou dílech Edvarda Beneše (TV premiéra na podzim 2013) a připravuje s režisérem Ondřejem Sokolem na rok 2014 film Krásno, který má využívat autobiografické prvky z jeho života.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.