Mezi umělci a veřejností: Karina Kottová

21. březen 2015

Bourání bariér mezi diváky a tvůrci se host sobotní Čajovny, Karina Kottová, věnuje už několik let. Teď bude o jejích aktivitách ještě více slyšet – před několika týdny stanula v čele organizace, která pořádá nejznámější tuzemskou uměleckou soutěž, je novou ředitelkou Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Z podnětu Václava Havla, Theodora Pištěka a Jiřího Koláře byla dne 27. května 1990 založena v Lánech výroční prestižní cena pro mladé výtvarné umělce České republiky. Nese jméno předního českého teoretika a kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filosofa Jindřicha Chalupeckého. Udílení cen zajišťuje Společnost Jindřicha Chalupeckého. V jejím čele stanula po Lence Lindaurové právě Karina.

Karina Kottová se narodila v roce 1984, vystudovala Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy a obor Umění a kulturní dědictví: politika, management a vzdělávání na univerzitě v Maastrichtu. V současnosti dělá doktorát z Teorie a dějin umění na FF MU. Je kurátorkou MeetFactory a spoluzakladatelkou INI Gallery. Založila lektorské oddělení Musea Kampa, vytvářela koncepci vzdělávacích programů pro Centrum současného umění DOX. Iniciovala vznik platformy UMA: You Make Art, spoluutvářela projekty Cena Věry Jirousové a Prádelna Bohnice. Publikuje například v časopisech A2, Flash Art nebo na serveru Artalk.cz, vyučuje na Anglo-American University of Prague.

„Pro mě je zajímavé pracovat s lidmi mé generace nebo s o něco staršími, ale žijícími umělci, a být u toho, co vzniká. Současné umění je reflexí dění ve společnosti, může být sociálně nebo politicky angažované, nemusí už být ani žádným artefaktem, ale třeba edukativním projektem. Umění nabízí optiku, kterou se můžeme dívat na svět kolem sebe a svoje vlastní názory si tak můžeme rozšiřovat.“

Rozhovor s Karinou Kottovou poslouchejte v sobotní Čajovně 21. března ve 23:15. V závěru pořadu vás čeká seriál o fotografii, který připravuje Eva Melo. V aktuálním díle bude o fotografování jídla a architektury mluvit Andrea Thiel Lhotáková, ukázky její práce najdete ve fotogalerii u tohoto článku.

Spustit audio