Miroslav Janek: Život mi přihrál partičku mladých autistů. Rozhodl jsem se, že dospělí v mém filmu nebudou

5. listopad 2016

Nejlepší český dokumentární film je o mladých autistech. Nabízí totiž neobyčejně autentický vhled do jejich vidění světa. Normální autistický film zvítězil na 20. ročníku MFDF Ji.hlava v soutěži Česká radost – společně se snímkem FC Roma – a navíc si odnesl i cenu studentské poroty.

„Když jde člověk na film Míry Janka, tak se nemůže stát, že uvidí špatný film,“ řekla na Vltavě na adresu nového snímku Miroslava Janka režisérka Tereza Reichová.

Lidé s Aspergerovým syndromem, tzn. lehčí formou autistické poruchy, jsou – nejen – optikou filmu Miroslava Janka tvořiví mladí lidé, jejichž vnitřní život je záhadný, fascinující a nesmírně bohatý. Okolní svět je ve srovnání s nimi poněkud uniformní.

„Normální autistický film Míry Janka, zpochybňuje obvyklý pohled na hendikep, který zpravidla vnímáme jako projev jinakosti; v Jankově pohledu se jinakost stává výjimečností,“ vyjádřila to při ocenění porota jubilejního ročníku jihlavského festivalu. Normální autistický film může pro diváka do určité míry sehrát podobnou „oči otevírající“ roli jako slavná kniha A proto skáču mladého japonského autisty Naoki Higašidy pro čtenáře.

Co všechno natočil Miroslav Janek? Podívejte se na jeho kompletní filmografii a streamujte některé z jeho nejznámějších filmů jako Občan Havel nebo Olga.

Pětice hlavních postav Normálního autistického filmu se podílí na inscenování celého dění. „Joker“ Lukáš je konferenciérem začátku a konce snímku a diváky baví svými štěky na adresu nervních učitelů i výuky náboženství. Hudba pochází od klavíristy Denise, některé lokace vybírá „depresorka“ Majda.

„Pět autistů, to je jenom lehký závan jejich různorodosti. Každý z autistů, tak jak jsem je poznal, je opravdu úplně jiný,“ říká k tomu v Čajovně Miroslav Janek. Je prý připravený i na námitky, že těžkým formám autismu se ve svém filmu nevěnuje a že tedy líčí světlejší stránku zkušenosti s autismem.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio