Mlčky křičet v Pekle

27. leden 2015

Hlavním hostem úterní Čajovny bude herečka a dramatička Lucie Trmíková. Představí zejména dvě inscenace: Mlčky křičet ve Studiu Hrdinů a Peklo - Dantovské variace v Experimentálním prostoru NoD. Oba kusy režíroval Jan Nebeský. První části vysílání se dále zúčastní umělecký ředitel Studia Hrdinů Jan Horák, který promluví o dalších projektech a akcích tohoto divadla.

V kabaretu Mlčky křičet se autorka textu inspirovala životem Simone Weilové (1909 – 1943) - francouzské filozofky, anarchistky, odborářky, učitelky, dělnice, mystičky, židovky bez tóry, marxistky bez partaje a Ježíšovy učednice bez církve, jak se uvádí na webu studiohrdinu.cz.

Weilová „pocházela z bohaté židovské rodiny (tatínek lékař, bratr geniální matematik), ale byla výrazně sociálně zaměřená, aktivně bojovala za zlepšení podmínek dělníků, zapojila se do španělské občanské války. Po onemocnění tuberkulózou se v exilu odmítla léčit a jíst, chtěla se podílet na utrpení Francouzů. Nejpříznačnější pro Simone je neklasifikovatelnost, nezařaditelnost do nějakého systému či církve a přitom naprosto autentická touha po smyslu a hledání pravdy. Jednota v myšlení a jednání.“ Peklo – Dantovské variace přináší spolupráci herců Lucie Trmíkové a Davida Prachaře se členy tanečního souboru 420PEOPLE. Podle stránky nod.roxy.cz se tvůrci inspirovali nejen Božskou komedií Danta Alighieriho, ale i tématem krize středního věku.

03273658.jpeg

„Společná choreografie, pod níž jsou podepsáni všichni tanečníci (Václav Kuneš, Nataša Novotná, Štěpán Pechar a Alexandr Volný, kterého alternuje Milan Odstrčil), se rýsuje spíš na poli pohybového divadla než tance. Literární předloha je realistická, až naturalistická v popisech výjevů pekelných útrap. Choreografie však nesklouzává k jejímu kopírování, vybírá vždy jen určitý znak, který rozvíjí a staví kolem něj celý výjev plný absurdity,“ napsala ve své recenzi Lucie Kocourková (tanecniaktuality.cz).

Součástí pořadu bude také soutěž o vstupenky a další ceny.

autor: krs
Spustit audio