Mystické mystifikace Rudolfa Damijána

28. leden 2017

I zdánlivě nesouvisející skutečnosti a cesty se mohou ve vteřině spojit v ohromující odpověď.

Rudolf Damiján je rodák z malé vesničky Sukowá na Jesenicku. Po ukončení povinné školní docházky se začal živit jako léčitel, ale vlivem stoupající nezaměstnanosti na Jesenicku přišel o své nemocné klienty a byl nucen odejít hledat obživu do velkoměsta. Od roku 2004 je obyvatelem města Ostravy, kde ve svém bytě naplněném sušenými bylinami z Jeseníků provozuje vzdušné lázně.

Jeho klientelu tvoří zejména významní výtvarníci a literáti ostravského regionu. Z léčitelské praxe moc dobře ví, že i zdánlivě nesouvisející skutečnosti a cesty se mohou ve vteřině spojit v ohromující odpověď. Proto projíždí krajem a pokládá otázky náhodně potkaným lidem.

Jednoho lednového rána v novinách zahlédl článek s nadpisem „V roce 2016 stoupl počet násilných trestných činů v ostravském regionu o 40%“. Hned mu blesklo hlavou, že by tato informace mohla souviset s neustále klesajícím počtem talentů v Ostravě.

03790003.jpeg

Hned po dopití bylinkového čaje vyrazil do ulic pokládat otázky. Cestou potkal literárního historika a básníka Petra Hrušku, malíře Zdeňka Janošce Bendu a Martina Froulíka. Na výlet vyrazil s fotografem Otou Matuškem. Útěchu hledal u básníka Milana Krupy a nečekané odpovědi nalezl hluboko pod zemí v soukromém depozitáři výtvarného umění v Ostravě, u Vlastislava Szulce a Radima Kuchaře.

Poslechněte si v Čajovně reportáž z jeho putování!

03790000.jpeg
autor: Jan Šnéberger
Spustit audio