Na koncert kodaňských KutiMangoes můžete zajít třeba i do šicí dílny

24. leden 2017

„Nechceme dělat kopii afrobeatu. Vyrostli jsme v Dánsku a tato skutečnost se v naší tvorbě pochopitelně odráží,“ říkají členové kapely KutiMangoes, která svůj styl označuje jako afrobeat-soul-jazz. Jejich profil připravila pro Čajovnu Eliška Svobodová.

Skupina vznikla v roce 2012 a o dva roky později natočila svůj debut Afro-Fire, který vyšel u legendárního německého mini labelu Tramp Records. A jak už je u tohoto vydavatelství zvykem, album nevyšlo jen na CD a digitálně, ale také na vinylu. Nahrávka získala v Dánsku ocenění jako nejlepší album roku v kategorii world music.

Kapela však sází především na koncertní produkce, intenzívně vystupuje a sklízí úspěchy po celé Evropě, západní Africe a Blízkém i Dálném Východě. Sympatické je, že kromě velkých koncertních pódií členové rádi hrají i v malých bytech, šicích dílnách nebo na ulici.

Soustředíme se více na energii než na to, zda hrajeme správné noty. Chtěli jsme vytvořit temnější hlubší zvuk, odlišný od toho, co nás inspirovalo.

Sexteto tvoří etablovaná jména dánské hudební scény: saxofonista Michael Blicher, trombonista a kytarista Gustav Rasmussen, saxofonista Aske Drasbæk, klávesista Johannes Buhl Andresen, bubeník Morten Ærø a perkusista Casper Mikkelsen.

Mezi své hlavní hudební inspirátory řadí dvě osobnosti, které spojuje hudební vizionářství a celoživotní angažovanost v oblasti lidských práv: jsou to nigerijský zpěvák a otec afrobeatu Féla Kuti a legendární jazzový kontrabasista a skladatel Charles Mingus, jehož skladbu Moanin’ zařadili KutiMangoes do svého repertoáru.

Většina skladeb jinak pochází od ústřední dvojice Michaela Blichera a Gustava Rasmussena. Na jejich albu se objevila řada hostů – například senegalská zpěvačka a hráčka na balafon Salimata Diabaté a také zpěvák Patrick Kabré z Burkiny Faso.

V Burkině Faso vznikalo jejich druhé album Made in Africa, které obsahuje jak tisíc let staré tradiční písně, tak nové skladby inspirované západoafrickou hudbou. Podívejte se na klip přibližující vznik nahrávky:

Kutimangoes se do Česka zatím bohužel nechystají. Pokud byste je chtěli slyšet na živo, máte možnost třeba 28. února v Berlíně.

Spustit audio