Naděje v Cannes

13. červen 2013

Domácí film měl letos dvojí zastoupení v boční sekci canneského festivalu Cinéfondation, která prezentuje studentské snímky a potenciální mladé naděje.

Jaký byl letošní ročník Cannes? A vede účast ve studentské sekci postupně k nějakému celovečernímu zářezu? Poslechněte si záznam Čajovny ze čtvrtka 13. června!

Eliška Chytková (z UTB Zlín) a Matúš Vizár (z FAMU) promítli v sekci Cinéfondation svoje filmy O šunce a Pandy. Slovenský filmař, výtvarník a ilustrátor deníku SME Matúš Vizár za svůj bakalářský počin Pandy dokonce získat 3. cenu. Pandy ve Francii pokračují účastí na předním světovém festivalu animovaného filmu v Annecy.

Oba filmaři navázali na účast Michala Hogenauera (Tambylles), Aramisova (Cagey Tigers) Lukáše Glasera (Naus) nebo Zuzany Špidlové (Bába) v předcházejících letech. Michaela Pavlátová se dále vloni účastnila canneského programu v nesoutěžní sekci Quinzaine des Réalisateurs s animací Tramvaj. Českým filmařům se ale v současnosti nedaří umístit snímek do hlavní soutěže, nebo alespoň do některé z klíčových vedlejších sekcí, a studentská účast tak zůstává takřka jediným českým zářezem.

Jaké jsou filmy O šunce a Pandy? Jaké možnosti dává účast v Cannes mladým filmařům a jak moc je to skutečně má šanci posunout vpřed?

Kraťas O šunce Elišky Chytkové vizuálně i jinak navazuje mj. na předcházející minutovku „Den debil”. Na tu se můžete podívat zde:

Hosty pořadu byli Michal Hogenauer, Eliška Chytková a (po telefonu z Francie) Matúš Vizár.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio