Naše práce, to je mix kreativity a trpělivosti, říkají typografové Tomáš Brousil, Radek Sidun a Petra Dočekalová

8. květen 2016

"Primárně člověk vnímá text jako informaci a neuvědomuje si, že ty znaky mají taky nějaký příběh a systém, že je někdo vytvořil. To je právě na typografii to zajímavé, že jde o to, co je pod povrchem," říká Tomáš Brousil, jeden z hostů nedělní Čajovny.

Podle poroty cen Czech Grand Design jsou Tomáš Brousil, Radek Sidun a Petra Dočekalová nejlepšími českými grafickými designéry minulého roku, cenu získali za projekt TYPO 9010, knihu mapující česká digitalizovaná písma z let 1990 až 2010. Za pozornost stojí nejen kniha, ale i produkce dvou studií, se kterými jsou spojeni – Suitcase Type Foundry a Briefcase Type Foundry.

03622706.jpeg

„Práci několika desítek lidí dneska zastane jeden člověk s počítačem,“ komentuje vývoj oboru typograf Tomáš Brousil. Svou vlastní písmolijnu Suitcase Type Foundry založil v roce 2003. Jeho písma potkáte na stránkách novin – Hospodářské noviny jsou vysázené písmem Tabac, na filmovém plátně – například film Fair Play používá písmo Monopol, na televizní obrazovce – dlouhá léta bylo na TV Nova vidět písmo Novatica, které ji a míru vyrobili Tomáš Brousil spolu s Markem Pistorou. Práci Suitcase Type Foundry najdete i na náhrobku Ladislava Sutnara, v katalozích firem TON nebo Lasvit nebo na stránkách Torstu. A to nemluvíme o použití v zahraničí, kam se písma také prodávají.

Podívejte se na záznam prezentace Tomáše Brousila a Radka Siduna na pražské Pecha Kucha Night.



Druhou firmu s podobným názvem, Briefcase Type Foundry, otevřeli Tomáš Brousil, Radek Sidun a Petra Dočekalová před dvěma lety. Digitalizují starší česká písma a prodávají i sety současných českých autorů. Do knihy TYPO 9010 sesbírali 399 tuzemských digitálních písem, výběr dvaceti z nich můžete aktuálně do 28. května vidět na výstavě Čau Zajíc v Galerii UM v budově UMPRUM v Praze.

03622714.jpeg

Co je možné v typografii objevit nového, jak se vlastně tvoří nové písmo? Vládnou písmu módní trendy? Jak bude vypadat budoucnost oboru a co se děje ve světě? Tomáš Brousil, Radek Sidun a Petra Dočekalová odpovídají v Čajovně.

Spustit audio