Nejlepší příběhy píše příroda

26. duben 2015

Někdy není třeba bezuzdně fantazírovat, někdy stačí otevřít oči a podívat se kolem sebe. "Příroda je autorem daleko zajímavějších zápletek, než jaké jsem schopen vymyslet já," říká host nedělní Noční Čajovny, autor dětských knížek Jiří Dvořák.

Slepice a televize, Zpátky do Afriky!, Rostlinopis, Jak zvířata spí, to jsou některé z knih, pod kterými je Jiří Dvořák (narozen 1970) podepsán. Patří mezi kmenové autory nakladatelství Baobab, takže jeho texty doprovázejí nápadité ilustrace a celek je příjemný nejen ke čtení, ale i prohlížení nebo na pohmat.

Vášní Jiřího Dvořáka je příroda, konkrétně botanika. „Rostlinná říše byla v rámci dětské literatury de facto volnou, neobsazenou oblastí,“ říká a svými knihami dokazuje, že ani s kytkami a stromy nemusí být nuda. Píše vtipně, nepoučuje a přitom do textů vměstná řadu znalostí, pozoruhodných detailů a faktů. Víte, kdo vymyslel suchý zip? Co má akácie společného s mravenci? Nebo jak spí tuleň?

Jedna hádanka na vás čeká i v Noční Čajovně 26. dubna, ve které Jiří Dvořák svoje knihy představí a přečte z nich několik ukázek. Když na ni správně odpovíte, můžete si doma listovat jedním ze třech výtisků knihy Jak zvířata spí, kterou do soutěže darovalo nakladatelství Baobab.

03365070.jpeg

Nastražte uši v neděli v noci, začínáme ve 23:15.

Spustit audio