Neúnavně pozitivní Illuminatica

5. listopad 2015

Jana Kratochvílová hostem Hudebny Aleše Opekara. Co nového v Illuminatice, o třech nových nebo staronových albech, videoklipech a odvaze. Hudebnu ukončíme pozvánkou na evropský Blues train festival a na koncerty k třicetiletí slovenské skupiny Bez ladu a skladu.

Zde si můžete poslechnout úryvky z rozhovorů i celý pořad.

03506196.jpeg
03506197.jpeg
03506198.jpeg

Zbývající část naší Hudebny patří dvěma pozvánkám: Festival Europe Blues Train jezdí po středoevropských kolejích už sedmým rokem. Letos mezi 16. říjnem a 21. listopadem. V pražských nádražích či přístavech zakotví příští pátek a sobotu 13. a 14. listopadu. Ten druhý koncert je vlastně tak trochu nad rámec festivalu, ale protože je personálně spřízněný a navíc se odehrává na opravdovém nádraží v Clubu Blues Bahnhof v Praze 6 Bubenči. Vystoupí Black Kat and Kittens. Berlínské trio spojující africké tradice, soul, gospel, folk i blues. Zpívá Angličanka s jamajskými kořeny Lorraine Lowe. Každý další člen souboru je z jiné země. Black Kat and Kittens vystoupí i o den dříve na festivalovém koncertě v jazzovém přístavu na Vltavě JazzDock. Tam ještě uslyšíme českoamerickou formaci Jamie Marshall´s Amplified Acoustic Band a slovensko-česko-italskou sestavu Fehero Rocher se Sisou Fehérovou za mikrofonem.

Slovenská kapela Bez ladu a skladu z Trenčína, která se v druhé polovině 80. let přiřadila k pokračovatelům nové vlny rocku, slaví 30 let. Důvod k oslavě v podobě koncertního turné! Připojí se k nim mladší kapela Para, která vznikla v bratislavských garážích o deset let později. Vystoupí dneska v Ostravě, zítra v Pražském Paláci Akropolis, od desátého listopadu pak v Nitře, Popradu, Košicích, Žilině, Piešťanech a tak dále. Další informace přinese odpolední Mozaika, jejíž hudební náplní jsou ukázky z prvního alba skupiny z roku 1990. Pro doplnění si na úplný závěr Čajovny zahrajeme ukázky z druhého ze tří alb skupiny z roku 1991 s názvem Horúce hlavy.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio