Norská zpěvačka Gjertrud Lunde: Písně s polární září

6. říjen 2015

"Vždy mě obklopovalo mnoho různých hudebních žánrů a také různých způsobů zpěvu. I když jsem se rozhodla studovat klasický zpěv, nepřestala jsem se věnovat i jiným stylům," říká zpěvačka a skladatelka Gjertrud Lunde, která ve své tvorbě propojuje barokní zpěv, norské lidové písně a jazz.

Předpoklady k tomu získala už v dětství: do světa duchovní hudby ji uvedli její otec, který byl varhaník a sbormistr, a matka, zpěvačka a učitelka. Podobně jako jejích pět sourozenců se Gjertrud Lunde rozhodla stát hudebnicí a již ve čtyřech letech měla svůj první koncert. Vystudovala konzervatoř v norském Stavangeru a během studií zvítězila v několika pěveckých soutěžích.

Na konzervatoři v Haagu se setkala s německým kytaristou Florianem Zenkerem, který se stal jejím dlouhodobým spoluhráčem a spoluautorem řady projektů – společně vystupovali po norských klášterech s mixem staré hudby, jazzu a elektroniky. Florian Zenker se podílel také na zpěvaččině nejnovějším albu Hjemklang, ze kterého v Čajovně zaznělo několik ukázek. Repertoár CD tvoří převážně autorské skladby lyrického ladění, které Gjertrud Lunde zpívá v několika jazycích: v rodné norštině, angličtině, francouzštině a také portugalštině. Každý jazyk jí umožňuje jinak pracovat s hlasem a vytvářet nové zvukové odstíny. Zpěvačka nám svými písněmi vypráví zádumčivé, jakoby sněhem zapadané starodávné příběhy, které se střídají s radostnými hřejivými melodiemi připomínajícími ukolébavky.



Název alba Hjemklang znamená v češtině zvuk domova a autorka jím vzdává hold rodnému Norsku. CD vznikalo s několika přestávkami po dobu tří let ve spolupráci s předními evropskými jazzmany – doprovodnou kapelu tvoří německý kytarista Florian Zenker, norský pianista Wolfert Brederode, polský bubeník Bodek Janke a v několika skladbách hostuje také známý norský trumpetista Arve Henriksen. Tón jeho nástroje ovlivněný zvukem japonské flétny šakuhači skvěle dotváří atmosférické skladby Gjertrud Lunde – jednou z nich je píseň Pilgrim.

Spustit audio