Nový Orient zpěvačky Natachy Atlas

1. prosinec 2015

"Vždycky ve mě budou žít dvě identity, arabská a evropská. Když jsem byla velmi mladá, snažila jsem se tu arabskou část ignorovat, protože jsem ji cítila jako cizí, ale něco se změnilo. Dnes už vím, že mám obě dvě kultury v sobě. Sním ve dvou jazycích a není dne, kdy bych nepoužívala arabštinu," říká o sobě belgická zpěvačka Natacha Atlas, která v říjnu vydala nové album Myriad Road.

Tato výrazná představitelka rozmanitých hudebních fúzí si k vykročení směrem k jazzu nemohla vybrat lepšího producenta – na albu se spolu s ní podílel a většinu repertoáru složil známý francouzsko-libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf. Ten ve své tvorbě rád aktualizuje arabské tradice a propojuje zdánlivě nespojitelné světy – před měsícem jsme v Čajovně poslouchali jeho nejnovější album Kalthoum, které je poctou slavné egyptské zpěvačce Oum Kalthoum, a Jiří Moravčík nedávno představil také druhou trumpetistovu novinku, CD Red & Black Light.



„Poprvé jsem se s Natachou setkal v Istanbulu během koncertu. Objevil jsem v ní multikulturního člověka otevřeného anglické, francouzské i arabské kultuře. Ale především jsem rozpoznal jedinečnost jejího hlasu. Ten je podle mě jediným arabským hlasem na Západě, který je autentický a současně moderní,“ říká Ibrahim Maalouf. Krátce po tomto setkání se rozhodli dát dohromady společný projekt, který by otevíral zcela originální hudební prostor. Pro posluchače upřednostňující dřívější styl Natachi Atlas může být tento nový Orient možná trochu dezorientující a její čtvrttóny poletující v jazzových harmoniích mohou leckteré ucho dráždit. Je to ale právě ono zvláštní pnutí, které představuje důležitý výrazotvorný prvek, typický i pro celou tvorbu Ibrahima Maaloufa, hrajícího na čtvrttónovou trubku. Skladby nezapřou Maaloufův autorský rukopis, pro nějž jsou typické široce klenuté gradace, dynamické kontrasty a především tvrdší, rockovější rytmika. Na albu se dále podíleli výborní jazzmani – pianista Frank Woeste, basista Christophe Wallemme a bubeník André Ceccarelli a dále také řada hostů: například violoncellista Vincent Ségal a flétnista Claudio «Cacau» de Queiroz.

Spustit audio