O informacích s Richardem Papíkem

16. duben 2013

Hlavním hostem úterní Čajovny Kateřiny Rathouské bude Richard Papík - vysokoškolský pedagog, který působí v Ústavu informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

V loňském roce s ním moderátorka odvysílala rozhovor, ve kterém se posluchači dozvěděli, jak číst rychle a lépe se soustředit. Právě techniky rychlého čtení jsou Papíkovým dlouhodobým koníčkem, aktuální pořad se však zaměří na jeho hlavní odbornost, které se věnuje i ve své knize Strategie vyhledávání informací a elektronické informační zdroje (vyd. Velryba, 2011).

“Práce mnohých sociologů a ekonomů v 50. letech začaly zaznamenávat určitý pohyb ve společnosti vzdalující se materiální výrobě,” uvádí Papík na začátku publikace. “Nebylo jasné, co se přesně odehrává a co je podstatou problému, proto byla společnost nazývána postindustriální. Teprve později se začal používat termín informační společnost.”

02864840.jpeg

Se zmíněný pojmem souvisí další, kupříkladu digitální ekonomika a digitální rozdělení, které “vyjadřuje skutečnost, že svět je rozdělen na lidi, kteří mají přístup či možnost používat moderní technologie včetně globálních informačních sítí (telefon, televizi nebo internet), a lidi, kteří tento přístup či možnost nemají. Digitální rozdělení existuje například mezi obyvateli měst a venkovských oblastí, mezi lidmi s vyšším a nižším vzděláním, mezi různými ekonomickými třídami nebo mezi obyvateli různých zemí a částí světa.”

O praktické stránce věci promluví druhý host ve studiu - vedoucí Rešeršního oddělení Českého rozhlasu Zuzana Charvátová.

ČRo Vltava, 16. 4. od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio