Od hrušky k Zázemí

24. červenec 2014

Před šesti lety vydala prvotinu Hruškadóttir, vloni přidala svou druhou prózu pro dospělé, novelu Zázemí. Jana Šrámková bude hostem čtvrteční Čajovny 24. července.

Kde se cítíte doma? Mezi známými předměty a známými lidmi? Nebo prostě tam, kde můžete být sami sebou? A odkdy jste dospělí? Co to vlastně je, dospělost? Přijde s maturitou, svatbou, nebo s vlastními dětmi? Pokud občas dumáte nad podobnými otázkami a navíc rádi čtete, šáhněte po knihách Jany Šrámkové. Nabídnou vám příběhy, ponechají prostor k vlastním úvahám a zároveň ukážou, že se svými pochybnostmi nejste sami. Nebo možná spíše samy. Protože Jana, i když se o „ženské psaní“ nesnaží, je přece jenom vnučka, žena, matka, a právě o tyhle role a jejich určení v jejich knihách do značné míry jde.

Ve čtvrteční Čajovně budeme listovat Zázemím, sto třiceti stranami, kterými se proplétá růžolící, kyprá, věčně usměvavá a přitom nezdolně praktická žena, babička Noemi. Postava takřka mystická. Idol, dokonalá ochránkyně rodinného krbu, dokonalá hospodyně. Babička, která peče celému městu svatební dorty, hladí vnoučata po tvářích a ještě navíc jezdí pro vajíčka na skútru. Přestála válečný nálet a všechnu hrůzu shrne jednoduše slovy, no, těžký to bylo….Jak být jako ona? Kde v sobě nalézt onu věčnou sílu doprovázenou lehkostí, radostí ze života? Ptá se románová Janinka. Je to Jana Šrámková? Kde jsou hranice mezi realitou a fikcí? A co všechno pro Janu znamenají fikční světy?

03023842.jpeg

Čajovnu s Janou Šrámkovou laďte ve čtvrtek 24. července od 19 hodin. Pořad vysíláme v repríze, v premiéře jste ho mohli slyšet letos v lednu.

Spustit audio