Od voskových válečků k empétrojkám

5. srpen 2014

Nejpovedenější z nejstarších nahrávek lidových písniček se dochovaly v nejhorší kvalitě - Leoš Janáček si je totiž stále přehrával a tím válečky opotřeboval k neposlouchání. V pořadu zazní ukázky nejen z válečků z let 1909-10, ale i zbursu nové desky world music, vycházející z domácí lidové hudby: Banda, Cimbálová muzika Vlasty Grycové, Hradišťan.

V roce 2012 vydal Etnologický ústav komplet dvou tištěných studií a čtyř disků Vzaty do fonografu.Stručně řečeno, jde o kompletní zpracování zvukových dokumentů z fonografických válečků. Jednou ze spojnic mezi prací na rekonstrukcích a soudobou world music je osobnost slovenské etnomuzikoložky Alžběty Lukáčové, která byla členkou badatelského týmu tohoto projektu a zároveň působí jako cimbalistka, zpěvačka a hráčka na heligónku ve skupině Banda. K rozhovoru jsme si ale pozvali vedoucí týmu - muzikoložku Jarmilu Procházkovou. Části rozhovoru si můžete poslechnout zde. Dozvíme se například, proč na území Moravy vznikaly hlavně nahrávky slovenských písniček a zpěváků.

03144023.jpeg

Skupina Banda vydává album hraBanda, Cimbálová muzika Vlasty Grycové album O lásce a Hradišťan Vteřiny křehké. Ze všech alb uslyšíme po dvou ukázkách a dojde i na připomínku jedné písně z alba Jitky Šuranské a slovenského tria Pacora Nězachoď slunečko.

03144024.jpeg
03144038.jpeg

A na závěr premiéra drobné aktuality: v pátek 1. srpna 2014 ve 13 hodin jsem navštívil jednu z desítek tvůrčích dílen, které probíhají na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou: Výroba pastýřských píšťal. V krátké reportáži hovoří veoucí workshopu Pavel Císarík ze skupiny Bezobratři a dva z účastníků dílny - osmačtyřicetiletá architekta Eva a budoucí studentka střední školy Michalea.

03177722.jpeg
autor: Aleš Opekar
Spustit audio