Odpad, město, smrt

27. listopad 2012

Na konci července 2012 odešel režisér Dušan David Pařízek i s celým souborem z nájmu v Divadle Komedie, kde působili od roku 2002. Důvodem byly chybějící peníze v rozpočtu scény. “Pražské komorní divadlo končí na uměleckém vrcholu, posbíralo množství tuzemských i zahraničních cen a zejména poslední sezonu ho provázel nebývalý zájem publika,” informovala v létě Česká televize. “Není smysluplné dělat kompromisy, je smysluplné dělat práci na sto procent,” řekl Pařízek, na jehož éru budou nepochybně mnozí diváci ještě dlouho vzpomínat.

Nyní mohou zájemci znovu vidět skvělé herce Gabrielu Míčovou, Martina Pechláta, Stanislava Majera nebo Martina Fingera pohromadě. Ve čtvrtek 22. listopadu vstoupil do českých kin snímek Odpad, město, smrt, který podle stejnojmenné Pařízkovy inscenace natočil Jan Hřebejk.

“Hledali jsme filmový klíč, jak udělat filmové představení hry, kde prvních 35 minut představují monology,” uvedl ke (staro)novému počinu. “Dušan byl velkorysý, vyšel nám vstříc, uvědomoval si, že filmové médium nám neumožňuje něco tak unikátního, jako byla interakce mezi herci Divadla Komedie a jeho věrnými diváky.

02508972.jpeg

Zároveň jsme ale řadu divadelních stylizací zachovali: třeba úvodní a závěrečnou scénu Romi (prostitutka v podání G. Míčové – pozn. aut.), nebo to, jak jsme pracovali s palácem Lucerna, kde jsme natáčeli. Snažili jsme se divadelní poetiku a energii přenést do filmu tak, abychom o ni nepřišli, ale aby to zároveň nebyl 'jen' záznam divadla.”

autor: krs
Spustit audio