Olga z Hrádečku

30. duben 2016

Hlavním tématem sobotní Noční Čajovny byla inscenace Divadla LETÍ Olga (Horrory z Hrádečku), která se hraje ve VILE Štvanice. Promluvily o ní autorka hry Anna Saavedra a režisérka Martina Schlegelová.

Anna Saavedra (1984) vystudovala divadelní dramaturgii na JAMU a v letech 2011 - 2015 pracovala v brněnském HaDivadle. Zmíněný text napsala na objednávku LETÍ. "V mnoha materiálech o životě Olgy Havlové jsem se setkala s možná až příliš velkou pietností v přístupu či vyprávění o tomto člověku," uvedla v programu k inscenaci. "Zajímaly mne proto momenty, které jdou pod tuto obecnou pietní krustu, jsou autentické a odkrývají něco dalšího, jiného, dramatičtějšího… Kromě toho je samozřejmě život Havlových sám o sobě jedna velká dramatická zápletka…"

Divadelní noviny vyhlásily v minulém čísle Annu Saavedru Osobností měsíce s tímto odůvodněním: "Na život a osobnost proletářské dívky, manželky dramatika Václava Havla a první dámy Olgy Havlové, rozené Šplíchalové, nahlíží Saavedra s groteskní nadsázkou, poeticky, absurdně a vážně, s respektem i mírnou nostalgií. V mozaice mnoha obrazů se zastavuje u přelomových momentů Olžina života (a částečně i doby), nevynechává ani okamžiky intimnější. Zobrazuje její ironii, razanci i laskavost, odhodlání, sílu i zranitelnost a ženskou ješitnost. Umně jsou do textu zakomponovány také odkazy na Havlova dramata. Hravě se přelévá atmosféra i doba, dokud není životní příběh Olgy (a ve velké míře i Václava) dovyprávěn – právě letos v lednu uplynulo dvacáté výročí jejího úmrtí. Mnohé z toho diváci (a snad i čtenáři) jistě znají, originální je však Saavedřin způsob vyprávění, jejž lze označit jako jemně feministický, příjemně dovádivý, nezatížený zbytečným patosem."

03116252.jpeg

Redaktoři ocenili také představitelku titulní role Pavlínu Štorkovou, která podle čtrnáctideníku "postavě Olgy propůjčuje netypický šarm" a "zdařile akcentuje Olžin specifický klid kořeněný cynickými komentáři."

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.