Oslavte Den Architektury! Čajovna zve na filmy, do Brna nebo do Hořic v Podkrkonoší

25. září 2016

"Slavíme venku, procházkami s architekty, teoretiky nebo historiky v 62 městech. A v rámci akce Hurá dovnitř! nahlížíme i do interiérů některých staveb. V Praze jsou to třeba budovy od Karla Pragera," říká za pořádající spolek Kruh Marcela Steinbachová.

Letos se do terénu vyráží o víkendu 1. a 2. října, na webu najdete kompletní program. Můžete se vydat obdivovat historické stavby, industriální objekty i moderní architekturu, většinou se jde pěšky, někde se bude šlapat do pedálů. Zapojí se velká města, v Čajovně jsme si posvítili například na Brno - promítání ve slavné vile Tugendhat i program procházky po dalších významných domech přiblížila Lucie Valdhansová. Aktivní jsou ale i menší obce, bohatý program je připraven třeba v Šumperku nebo Černošicích. Po vilách majitelů textilních továren povede stezka v Hořicích v Podkrkonoší, odtamtud přijela pozvat Jana Kubíčková.

„Film, to je další médium, pomocí kterého se snažíme architekturu přibližovat veřejnosti,“ dodává Marcela Steinbachová. Od 1. do 5. října se proto budou v několika pražských kinech promítat snímky o londýnském brutalistním komplexu Barbican nebo o bydlení významných architektů.



Den architektury se letos koná pošesté a i za jeho organizaci byla Marcela Steinbachová oceněná před pár dny cenou Architekt roku 2016. Gratulujeme!

V Čajovně jsme soutěžili o tričko Dne architektury a sborník švýcarsko-českých inspirací v architektuře. Ptali jsme se, co nikdy nebylo ve vile Tugendhat – i když se to možná zdá nepravděpodobné, nějaký čas tam sídlila baletní škola či rehabilitační středisko. Nikdy tam ale nebyla školní jídelna, tak zní správná odpověď. Nejrychleji správně zareagoval Tomáš Lachman, posíláme mu výhru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.