Oslavte pátek s PJ Harvey!

9. říjen 2015

V páteční Čajovně jsme si připomněli několik herců, zpěváků a zpěvaček, kteří se narodili 9. října.

Slyšeli jste France Gall, drobnou blondýnu s dětsky zabarveným hlasem, pozapomenutou ve stínu Bridgitte Bardot, pro kterou komponoval a s níž se přátelil Serge Gainsburg.



Narozeniny slavila i PJ Harvey, která inspirovala také Lenku Dusilovou. Pustili jsme si Lenčinu archivní živou verzi písně The Whores Hustle And The Hustlers Whore, pořízenou v listopadu 2001 v Rokycanech.



Johna Lennona, narozeného roku 1940 v Liverpoolu, jsme si poslechli v jeho typicky sarkastické skladbě ještě z éry Beatles – You´ve Got To Hide Your Love Away, inspirované Bobem Dylanem.



Herce Vladimíra Menšíka (1929, Ivančice) a Pavla Landovského (1936, Havlíčkův Brod) jsme připomněli netradičně – v písničkách, a Josefa Hlinomaze (1914, Praha), jenž by se dožil sto jednoho roku, ukázkou z humorné scénky.

K datu se pojí též dva politické momenty – rok 1940, kdy v tento den proběhla bitva o Anglii, a rok 1967, kdy 9. října popravili devětatřicetiletého marxistického revolucionáře a vůdce kubánských gueril Che Guevaru.

autor: Michael Kyselka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.