Ostrovní scéna v centru Prahy, ženy v novém cirkusu

24. únor 2015

"Štvanická vila si i po spartánské rekonstrukci udržela své lehce vybydlené kouzlo a prostředí je to pro divadlo velmi příjemné (tedy asi nejen pro divadlo); o přednostech ostrovní splendid isolation ani nemluvě. A na jaře to asi bude v tomto ohledu ještě příjemnější," napsal v Lidových novinách publicista Vladimír Mikulka. Právě Vila Štvanice bude hlavním tématem úterní Čajovny.

Jak si možná někteří posluchači pamatují, zmíněnému prostoru už se loni Kateřina Rathouská ve vysílání věnovala. Soubor Tygr v tísni zde realizoval svůj site-specific projekt Golem Štvanice podle románu Gustava Meyrinka. Tvůrcům se v bývalé tančírně natolik zalíbilo, že se později spojili se skupinou Geisslers Hoffcomoedianten a zahájili pravidelný provoz.

"Ostrovní scéna v centru Prahy" nabídla v neděli 22. února další premiéru – inscenaci nazvanou 1913. Podle organizátorů jde o adaptaci "stejnojmenného knižního bestselleru Floriana Illiese o roce, v němž začalo 20. století. O roce, v němž Kafka píše Proměnu a Musil Muže bez vlastností, Duchamp montuje kolo na stoličku, Kokoschka maluje Almu Mahlerovou, Freud rozvíjí teorii o otcovraždě, Stravinskij poprvé uvádí Svěcení jara a všichni se měsíc po měsíci potkávají v galeriích, na pláži, ve vlaku, na houbách a pomlouvají se, vyznávají si lásku, žárlí a kritizují se. 1913, rok, v němž moderna naplno rozepjala svá křídla, aby byla brzo sestřelena kulkou Velké války." Víc informací i kompletní program Vily Štvanice najdete na jejím webu.

Ke konci pořadu vás ještě pozveme na letošní ročník festivalu Fun Fatale. Jde o přehlídku inscenací nového cirkusu, ve kterých ale vystupují pouze ženy.

03322173.jpeg

Podrobnosti se posluchači dozvědí v poslední Čajovně Kateřiny Rathouské, vysílané v úterý mezi 19 a 20 hodinou. Od března si rozhovory této moderátorky můžete naladit na Vltavě dvakrát do měsíce v sobotu od 23 hodin a 15 minut.

autor: krs
Spustit audio