Othello a Amadeus

3. únor 2015

Úterní Čajovna představí dva nové divadelní kusy na velkých pražských jevištích. Prvním hostem bude režisér Daniel Špinar, který ve Stavovském divadle uvedl Shakespearovu tragédii Othello, benátský mouřenín s Karlem Dobrým, Davidem Prachařem a Magdalénou Borovou v hlavních rolích.

Podle Marie Reslové (ihned.cz) je Špinarova inscenace „plná hutných atmosfér, vizuálně i zvukově působivých situací a obrazů zastavených v protisvětle. Jejím jádrem ale je anatomie jednoho zločinu, byť vylíčená divadelně atraktivním způsobem.“ Jak autorka recenze dále píše, „příběh připomíná detektivní rekonstrukci: krok za krokem sledujeme působení smrtícího koktejlu neuspokojených kariérních ambicí, sexuálních frustrací, závisti, cílených pomluv a manipulativních intrik, koncentrovaných v Jagově monstrózní povaze.“Dalším tématem rozhovoru bude Špinarův brzký nástup do funkce šéfa činohry Národního divadla.

Do druhé části vysílání pak přijde režisér Martin Čičvák, který v Divadle na Vinohradech nastudoval drama Petera Shaffera Amadeus. K popularitě zmíněného textu nepochybně přispěl i stejnojmenný oscarový film Miloše Formana. Titul si loni vybrala také brněnská Husa na provázku a režisér Vladimír Morávek o něm promluvil v jedné z Čajoven. Moderátorka Kateřina Rathouská se bude Martina Čičváka mimo jiné ptát, v čem jsou takto pojaté postavy Mozarta a Salieriho přitažlivé pro současné publikum či jaká je hudební složka inscenace.

autor: krs
Spustit audio