Petr Vlasák o poezii, vsi a sběrném dvoře

21. prosinec 2014

Kdo četl Hrabalovu Příliš hlučnou samotu, zná důvěrně postavu zaměstnance ve sběrně papíru Hanti. Hrabal však, zdá se, nepopisuje výjimečnou excentrickou postavu, ale spíš ducha, který se nad sběrnými dvory dodnes vznáší. Hostem nedělní Čajovny Igora Malijevského byl Petr Vlasák a mluvit bude o své cestě k poezii, o životě na vsi a o práci ve sběrném dvoře.

Petr Vlasák žije celý život v malé vesnici ve středočeském kraji, většina míst v Praze je pro něj dosud neznámá a prakticky nedostupná. Zná ale divadlo Archa, kávovarnu v Lucerně, divadlo Černá labuť, kafé V Lese. Tam všude přednášel svou "free style" poezii. Je schopen živě improvizovat - do hudby i jen tak na pódiu, své neučesané syrové texty ze života skládá spatra. Vzdělaný v historii, sečtělý. A přesto stojící mimo "běžnou" společnost, na jejím pomyslném okraji. V porovnání s mnoha studovanými kolegy působí jeho poezie někdy neuměle, ale v něčem je výjimečná. Je totiž ryzí, tak jako její autor.

autor: Igor Malijevský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.