Polská křižovatka kultur a tradic

4. březen 2015

Polsko si neustále buduje pověst velmoci world music. Odborníci a novináři na světovém veletrhu Womex nebo na prestižním varšavském festivalu Křižovatka kultur obdivují, jak polští hudebníci přistupují k tradicím nebo na ně moderním způsobem navazují. S alby skupin Warsaw Village Band, Vołosi nebo R.U.T.A vás seznámí Jiří Moravčík.

Polská skupina R.U.T.A zhudebňující staré sedlácké bojové texty do punkových úderek se nejprve na koncertu, později ve studiu spojila s reggae a dub kapelou Paprika Korps pod heslem „Svoboda zůstává největší potřebou lidstva“. Název alba 400 let má mnoho významů. Vztahuje se k biblickému příběhu babylonského zajetí, i ke čtyřista let trvajícímu polskému nevolnictví. Hybatelem dění se znovu stal bubeník Maciej Szajkowski, zároveň leader Warsaw Village Band.

Osu tematických, zhusta naštvaných textů tvoří diskriminace žen, týrání zvířat, nesouhlas s autoritativními režimy a riziky spojenými s nacionalismem, policejním násilí a zneužíváním moci. Na editaci textů a manifestu se podílel významný polský novinář a fejetonista Jacek Podsiadło. Nerovnoměrný hudební vklad - R.U.T.A. s akustickými nástroji a elektrifikovaní Paprika Korps - nebyl překážkou: pankáči s loutnami a houslemi si o pozornost dokázali důrazně říct. Vydařenému a odvážnému albu odrážejícímu absurdity a pokřivenosti dnešního světa dominuje skladba Choroby dziedziczne.

Nezdolně zemitá a nepokorná fanfára na tradiční pasteveckou hudbu z mazowského kraje přivedla skupinu Warsaw Village Band v uplynulých letech na prestižní světové festivaly a k mnoha oceněním. V anketě BBC Awards for World Music byla vyhlášena nováčkem roku 2004, doma získala nejvyšší cenu Fryderyk a dočkala se i nominace na Grammy. Napůl ženská, napůl mužská, výhradně akustická šestičlenná sestava povstala v roce 1997 s cílem nabídnout lidovou hudbu v daleko energičtějších, vášnivějších a výjimečnějších proporcích. Uvádí ji do budoucnosti silnými nakažlivými melodiemi, syrovými ženskými hlasy, robustním zvukem cella, violy a dulcimeru a tranzovní bubenickou kanonádou. Na letošní rok si Warsaw Village Band naplánovali společné album s vynikající španělskou zpěvačkou a hudebnicí Mercedes Peon, pokračovatelkou tradice galicijských pandereitas.

Skupina Vołosi převádí valašskou lidovou hudbu do 21. století. Dva klasicky vzdělaní a tři lidoví muzikanti se identifikují s tradiční hudbou z polské strany Slezských Beskyd, zároveň ji dychtivě touží představit jako verzi jiskřivé moderní klasiky, ztotožnit ji s dneškem a pamětí, že o totéž se dávno před nimi úspěšně snažili velcí polští skladatelé Frédéric Chopin nebo Karol Szymanowski. Debutovým albem a strhujícími koncerty si po celé Evropě vydobyli pověst jedné z nejlepších polských skupin posledních let. Zanedlouho jí vyjde nové album, z něhož pochází skladba Tsavkisi.

Čajovnu plnou polské hudby poslouchejte ve středu 4. března od 15:30 do 16:00 na ČRo Vltava.

Spustit audio