Posilovny paměti

17. říjen 2011

Znáte data a místa narození i kompletní bibliografie zásadních českých literátů? Jste sto vyjmenovat všechny německé spolkové země a jejich hlavní města? Zapamatujete si jména všech nových tváří z firemního vánočního večírku? Ne? A rádi byste? Pak je tu právě pro vás úterní Čajovna 18. října, ve které se zaměříme na trénink paměti.

Hrát pexeso proti pětiletému dítěti, to je pro nás dospělé trest. Ač soupeř většinou neumí číst ani psát, přehraje nás bez mrknutí oka. Není proč se stydět. Děti totiž údajně disponují lepší fotografickou pamětí. Kolem puberty se u většiny lidí tenhle dar ztratí, ti, kterým zůstal, mohou úterní vysílání nejspíš v klidu vypnout.

Jak známo, paměť se postupem věku zhoršuje, ale prý funguje podobně jako svaly – když ji cvičíte, lépe poslouchá. Starou pravdu, že křížovky udržují mozek starších lidí svěží, známe asi všichni, ale že se dá třeba i ve dvaceti paměť vytrénovat k pozoruhodným výkonům, to možná leckoho překvapí. Zázraky téměř na počkání nabízejí nesčetné školy paměti. Co je pravdy na jejich slibech? Můžete se přes víkend naučit francouzsky? Nebo se pomocí specifických technik lépe připravit na státnice a navíc si to, co se naučíte, pamatovat i po zkoušce?

00659845.jpeg

Odpovědi přinese úterní Čajovna 18. října, do které si Jarka Haladová a Iva Jonášová pozvali dva odborníky na téma paměť - profesora fyziologie Josefa Syku a lektora paměťových kurzů Jakuba Poka. Začínáme, jak si všichni jistě dobře pamatují, jako vždycky v sedm a na úvod přijde i Felix Holzmann alias pan Vrána...

Spustit audio