Poutník is not dead

1. srpen 2015

Poutnická hůl. Puchýře. Nový zákon. Spánek na dětském pískovišti. Praktické potřeby a duchovní rozměr pouti. Pěší poutnictví není v informačním věku, charakterizovaném globálností a rychlostí, nic mrtvého. Pěších poutníků v posledních letech buď přibývá, nebo o sobě dávají hlasitěji vědět, těžko říct.

Čajovna vás seznámí se třemi českými poutníky, dva z nich mají za sebou tisíce kilometrů, třetí dosud chodil pěšky po Česku a na podobnou štreku se teprve připravuje. Liší se zázemím, přístupem k pěší pouti, vztahem ke křesťanské poutnické tradici, ale shodují se na tom, jak unikátní zkušenosti jde na dlouhé pěší trase získat.

Petr Hirsch je asi nejznámější český poutník. Při cestě do Santiaga de Compostela a Jeruzaléma prošel za 802 dní 20 států. A pak se rozhodl pro etapovitou pěší pouť kolem světa, kterou už zahájil minulé léto evropskou etapou. Za znalce geografie se nepovažuje, svoje trasy neznámými zeměmi plánuje přes Google a jiné volně dostupné zdroje. Jak sám říká, začal se před několika lety věnovat poutnictví, protože se mu zbortil dosavadní žebříček hodnot. O svých cestách často přednáší, vede si web www.pout.eu a inspiruje další zájemce.

03262896.jpeg

Honza Kára ušel předloni pěšky za 80 dní 3000km trasu z Nymburka až na Gibraltar. Nohy ho prý po nějaké době na cestě už vůbec nebolely. Nešel v bytelných pohorkách, ale v lehkých běžeckých botách, které několikrát (v závěru cesty i několikrát denně) opravoval, protože chtěl akci zvládnout v jediném páru bot. Vloni pro změnu plul na vlastnoručně vyrobené lodi z PET lahví z Nymburka do Děčína. Původní plán byl pokračovat až do Hamburka, ale do německých vod nakonec svérázné plavidlo nesmělo. Mě zajímalo, jak si Honza na své pěší cestě zvykal na samotu…

Petr Daubner, učitel z jednoho pražského gymnázia, má za sebou dvouletou cestu kolem světa. Podnikl ji sólo. Teprve po návratu ze světa prochodil Českou republiku, chce navštívit všechna města naší republiky, kterých je přes 600 a vylézt na všechny tisícovky, těch je skoro 400. Označuje se za turistu. V průběhu výletů po Česku ho napadlo, že si vyzkouší delší vzdálenost. Stejně jako před 6 lety dal výpověď v práci a roční volno se chystá zahájit několikaměsíční cestou do Santiaga de Compostela s tím, že co bude dál, se uvidí.

03373006.jpeg

Pořad je reprízou z letošního května.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio