Proces v Nodu, novinky ve Strašnicích

14. prosinec 2014

Po téměř čtyřleté přestávce se k divadelní práci vrátila tanečnice, choreografka a performerka Dora Sulženko Hoštová. V pražském NoDu uvede 17. prosince svůj projekt Proces, na kterém spolupracovala s hercem a tanečníkem Janem Čtvrtníkem a dramaturgyní Martou Ljubkovou. Představení doplní živou hudbou Johana Švarcová.

Podle uměleckého vedoucího zmíněného experimentálního prostoru Adama Halaše patří Dora Sulženko Hoštová k tvůrcům, „kteří se stále snaží hledat nové způsoby vyjádření a má tak v dramaturgii NoDu své místo. Proces kolem sebe navíc vyzařuje auru dobrodružství.“ Halaš slibuje, že půjde o přelomový kus, protože i autorka se nachází v přelomové životní etapě.

Další podrobnosti se zájemci dozvědí v úterní Čajovně. Druhou část pořadu vyplní pozvánky na předvánoční akce ve Strašnickém divadle – scénické čtení hry Egona L. Tobiáše Redbull nebo na premiéru Dne bez Rusáka; adaptaci románu Červená a bílá současné polské spisovatelky Doroty Masłowské režíruje Ewa Zembok.

Součástí vysílání bude také soutěž.

ČRo Vltava, 16. prosince od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.