Průkopnice funku Betty Davis a její dosud nevydané nahrávky

16. srpen 2016

Čajovna nás tentokrát zavedla do let 1968 a 1969. Z této doby pochází nahrávky, které ve studiích Columbia Records natočila zpěvačka Betty Davis. Téměř půl století ležely tyto písně ve sklepě vydavatelství a letos vyšly zásluhou labelu Light in The Attic Records.

Natáčelo se v květnu 1969, v době, kdy byla Betty Davis čerstvou manželkou trumpetisty Milese Davise. Ten se spolu s legendárním Teem Macerem podílel na natáčení jako producent a do studia přizval své tehdejší spoluhráče – mj. Wayna Shortera nebo Herbieho Hancocka. Ti zde hráli za doprovodu rytmiky z kapely Jimiho Hendrixe (bubeník Mitch Mitchell a basista Billy Cox).

Ačkoli manželství Davisových trvalo pouhý rok, oba později přiznávali, že pro jejich tvorbu znamenalo velkou inspiraci a tvůrčí posun. „Betty měla na můj osobní i hudební život velkej vliv. Přivedla mě k hudbě Jimiho Hendrixe – a k němu samotnýmu taky. Manželství sice trvalo jenom rok, ale tenhle rok byl plnej novejch věcí a překvapení a pomohl mi ukázat směr, kterým se vydám, jak v hudbě, tak svým způsobem i v svým životním stylu,“ uvedl Miles Davis ve své autobiografii.

Většinu písní napsala Betty Davis, výjimky tvoří Politician Man od skupiny Cream a v té době čerstvý hit Born on the Bayou od Creedence Clearwater Revival. „Miles mě přiměl k tomu, abych začala skládat vlastní písně. Nechtěla jsem se podílet na žádném projektu, který bych sama nezaložila a nevedla. Vždy jsem usilovala o to, aby mou hudbu brali lidé vážně,“ řekla v rozhovoru Betty Davis.

Po svém post-funkovém vrcholu v polovině sedmdesátých let se počátkem osmé dekády stáhla z veřejného života a od té doby nic nevydala. Ve svých sedmdesáti letech žije v anonymitě a na rozdíl od svého bývalého manžela bylo její jméno téměř zapomenuto. Tuto skutečnost se snaží změnit nejen nově vydané album, ale také připravovaný dokumentární film Nasty Gal, který by měl přijít do kin počátkem příštího roku. „Ačkoli jsem dlouhou dobu mlčela, cítím, že je důležité, abych se podílela na tom, jak bude můj životní příběh vnímán a vyprávěn. Je vzrušující být součástí tohoto projektu a doufám, že u publika nalezne odezvu,“ uvádí na webu filmu Betty Davis.

Součástí natáčení by měl být i její koncert v Pittsburghu, který se uskuteční během letošního roku. Doufejme, že zpěvaččino vystoupení bude zasazeno do vkusného rámce a nestane se spíše dehonestující fraškou. To by si někdejší „královna funku“ nezasloužila.

Spustit audio