Radmila Adamová: České kuchty – super buchty

22. říjen 2010

Jako každý měsíc, i v říjnu patří v Čajovně poslední neděle v měsíci cyklu Hry a dokumenty nové generace. Tentokrát uslyšíte hru Radmily Adamové nazvanou České kuchty - super buchty.

Stěžejním tématem her Radmily Adamové je postavení žen v kontextu současné mediální kultury, které vnímá jako neblahý společenský problém, ale také jako důvod k nemilosrdné kritice žen samotných. Stejně je tomu i v případě jejího rozhlasového debutu České kuchty – super buchty, v němž ironickým tónem komentuje snahu několika mladých žen o vytvoření netradiční charitativní akce. Příběh, odehrávající se na dámském večírku, je sledován z pozice žárlivého manžela jedné z aktérek a doprovázen sledem podivných událostí, které vyvolávají zděšení pouze u jeho ženy. Na charitativním večírku s heslem „Zachráníme svět - teď hned!“, se postupně odhaluje, že zachránit by potřebovaly spíše tyto ženy.

Tvorba Radmily Adamové – absolventky Teorie a historie divadla na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity – začala v brněnském divadelním souboru M+M. V pětiletém amatérském období (1998 – 2003), kdy zde působila zejména jako režisérka a scénická výtvarnice, inscenovala mj. své první experimentální texty - Jeden den Josefíny, Gloria, Pan Bů. Dramatické tvorbě se začala intenzivně věnovat od roku 2005. V rychlém sledu napsala tři celovečerní hry: Holky Elky, Little Sister, (Come On) Let´s Play (Everybody). První jmenovaná byla uvedena v pražském Divadle Letí, v Národním divadle moravskoslezkém v Ostravě a v anglické verzi jako scénické čtení v Bohemian National Hall v New Yorku. Little Sister uvedlo v roce 2008 Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Za Holky Elky autorka obdržela Cenu Evalda Schorma. České kuchty – super buchty vznikly jako rozhlasová tragikomedie pro cyklus Hry a dokumenty nové generace. Krátce nato autorka vytvořila také stejnojmennou divadelní verzi.

V režii Alexandry Bauerové v inscenaci účinkují Eva Novotná, Erika Stárková, Alžběta Kynclová, Petra Bučková, Václav Vašák a Tomáš Sýkora. Premiéru vysílá stanice Český rozhlas 3 – Vltava, v rámci nedělní Čajovny a jejího cyklu Hry a dokumenty nové generace 31. 10. 2010 v 19 hod.

Spustit audio