Rituální vražda v Disku a další příběhy

13. únor 2016

Hosty sobotní Noční Čajovny byli studenti DAMU Kristýna Kosová a Adam Svozil. Představili své tři inscenace, které vznikly v loňském roce.

Už v minulé sezoně nastudovali na prknech Disku hru současného britského dramatika Dennise Kellyho Rituální vražda Gorge Mastromase v titulní roli s Matyášem Řezníčkem, který po absolvování herectví nastoupí do Činohry Národního divadla.

V podzimních měsících pak dvojice připravila Zápisky Malta Lauridse Brigga, 1. část ve Studiu Hrdinů a Vykřičené domy v Divadle v Dlouhé. Obě inscenace se hrají v nedivadelních prostorech (v prvním případě jde o předsálí, v druhém o kavárnu). Co taková zkoušení obnášejí a s jakými problémy se tvůrci potýkali?

Dodejme, že Vykřičené domy původně napsal jejich autor David Drábek pro Český rozhlas (drama zde režíroval Aleš Vrzák). Příběh o setkání nevyléčitelně nemocné moderátorky počasí a nezaměstnaného muže středního věku, který u ní začne pracovat jako hospodyně, mladí divadelníci pojali velmi rozhlasově i na jevišti. K základní trojici, kterou doplňuje vypravěč, přidali dva "ruchaře". Ti u stolečku vyluzují nejrůznější zvuky a posléze ztvárňují předměty v domácnosti hrdinky, tedy malé role, jichž je Drábkova hra od jisté chvíle plná.

autor: krs
Spustit audio