S MeetFactory na Ukrajinu, s Dejvickým divadlem do Uherského Hradiště i do Řevnic

29. červenec 2014

Úterní Čajovna nejprve představí site-specific projekt Autoatlas Ukrajiny, který uspořádala pražská MeetFactory a volně navazuje na výstavu Cesta ve stejném prostoru.

„Text této letní inscenace, kterou budeme uvádět v červenci a srpnu, vychází z povídkové tvorby současných ukrajinských autorů Serhije Žadana, Oksany Zabužko a Jurije Vynnyčuka,“ píše se na webové stránce meetfactory.cz. „Tito u nás neprávem jen okrajově známí autoři reflektují každý svým osobitým postmoderním stylem paradoxy východní postindustriální společnosti a jejich poutavé, většinou kratičké příběhy, se často odehrávají na cestě.“

Diváci se na začátku sejdou na Náplavce u Výtoně, kde zhlédnou první kus Výsostné vody její vany. Poté „nastoupí na loď, společně s herci přeplují Vltavu a dostanou se do míst smíchovského přístavu mezi staré i moderní hausbóty. Tyto prostory zůstávají Pražanům jinak většinou zcela utajeny. Vystoupí se u Lihovaru, další část programu se koná na letní scéně baru U Veselé kozy, který nedávno po vyhoření obnovil svou činnost a stal se z hospody čtvrté kategorie místem pořádání různých výstav a koncertů. Inscenace vyvrcholí v MeetFactory, hrát se bude na dvorku u Letního kina, v divadelním sále i v galerii.“

Obecenstvo „putuje“ po Praze a při tom sleduje následující části nazvané Mimozemšťanka, Autoatlas Ukrajiny, Chachacha, Chachacha 2 a Polní výzkum ukrajinského sexu. V celém večeru účinkuje pouze pět herců a hereček: Viktorie Čermáková, Šimon Krupa, Dana Marková, Jacob Erftemeijer a Tomáš Havlínek. Podrobnosti o tomto pozoruhodném počinu se posluchači dozvědí 29. července od 19 hodin.

V druhé části pořadu pak dramaturgyně Eva Suková promluví o aktivitách Dejvického divadla na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a v Řevnicích. Součástí živého vysílání bude také soutěž.

ČRo Vltava 29. července od 19 hodin

autor: krs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.