Šamanské inspirace senegalské zpěvačky Awy Ly

21. červen 2016

Zpěvačka Awa Ly se narodila a vyrůstala v Paříži. Oba její rodiče pochází ze Senegalu a většina rodiny žije v Dakaru. Prostřednictvím sbírky vinylů svých rodičů si postupně oblíbila soul, blues a afro-kubánskou hudbu. Proto, jak sama říká, je pro ni přirozené mísit různé styly – pop, folk, jazz a další.

V současné době žije Awa Ly v Římě, kde působí nejen jako zpěvačka, ale také jako filmová herečka. V roce 2014 vydala své eponymní album a letos vyšla druhá nahrávka s názvem Five and Feather. Podnětem k jejímu natočení byl prý sen, který se zpěvačce kdysi zdál. Setkala se v něm s několika šamankami, které jí při svitu měsíce vyprávěly různé příběhy. Po probuzení se rozhodla tento zážitek hudebně zpracovat a koncept alba byl na světě.

Na obalu se Awa Ly nechala vyobrazit ve stylu, který má evokovat estetiku secesních plakátů Alfonse Muchy. Nutno poznamenat, že spojení šamanských inspirací s muchovským plakátem je poněkud matoucí, zpěvačka si nicméně zakládá na tom, že je údajně první černošskou ženou vyobrazenou ve stylu Art Nouveau.

Album obsahuje deset autorských písní, ve kterých se prolínají prvky soulu, blues, folku, jazzu i world music a figurují zde nástroje jako západoafrická kora, čínské housle erhu nebo steel kytara. Podívejte se na klip k písni Let You Down.

 
 
Spustit audio