Shobaleader One: Převozníci do jiného vesmíru

27. březen 2017

Tom Jenkinson vydává nahrávky pravidelně od poloviny devadesátých let. Projekt Shobaleader One představil poprvé deskou d'Demonstrator před sedmi lety. Pak se vrátil ke svému známějšímu pseudonymu Squarepusher, po živém hraní s kapelou se mu ale evidentně stýskalo.

Rozhodl se, že se svými přáteli Strobe Nazardem, Arg Nutionem a Company Laserem (tentokrát bez Stena t'Meche) natočí další desku. Živě před publikem. Aby tak vynikl co nejlépe a nejvěrohodněji celý nápad. Rozproudit v Squarepusherových písních novou krev. Na desce Electrac se přelévá jazz do elektroniky a elektronika zpátky do tepavé basy, našponovaného virblu a hravých kláves a řízných kytar.

Squarepusher dokázal přicházet se svou hudbou ve správnou dobu. Jeho tvorba se dá označit víceméně za nadčasovou. Uměl být nepředvídatelný i ukázněný, prvoplánovost ale do svého přístupu nikdy nepronášel. Naopak šly v písních vysledovat vlivy a inspirační zdroje. A těm tradičním a nejživějším teď skládá se Shobaleader One poklonu.

Nové album je pro ty největší hudební fanoušky. Ze svého původního kouzla skladby moc neztrácejí, jejich odklon k free-jazzovému, někdy až k prog-rockovému pojetí je ale někdy hodně těžko stravitelný. Živé vystoupení čtyř tajemných hráčů s obrazovkou místo hlavy dokáže ve středu 29. března v MeetFactory přenést do jiného vesmíru. Jen tomu musíte být otevřeni.

Spustit audio